Vrees voor schurftepidemie in rusthuis, maar directie panikeert niet

Vrees voor schurftepidemie in rusthuis, maar directie panikeert niet

Een bewoner en drie personeelsleden van rusthuis Het Lindeken zijn getroffen door scabiës. Foto: lvi

Merelbeke -

Een bewoner in rusthuis Het Lindeken is getroffen door scabiës (schurft in de volksmond). Drie personeelsleden vertoonden dezelfde symptomen en blijven voorlopig thuis. Het wzc heeft de zaak onder controle. De aandoening is makkelijk te behandelen.

Dinsdag kreeg een bewoner van woon-zorgcentrum Het Lindeken last van jeuk en huidirritatie. De huisarts werd er bij geroepen en die stelde vast dat het ging om scabiës (schurft in de volksmond). Dat is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt, een spinachtig diertje dat met het blote oog niet te zien is.

Niet via handdruk

“De bewoner is onmiddellijk door de huisarts behandeld met speciale zalf”, zegt waarnemend directeur Eddy Vandemeulebroucke. “Die behandeling moet enkele keren herhaald worden. Misschien is de parasitaire mijt meteen dood, maar dat weet je niet zeker. De bewoner blijft voorlopig op de kamer, want het is de procedure dat alle bewoners en medewerkers op hetzelfde tijdstip die zalf toegediend moeten krijgen om besmetting te voorkomen. De apothekers hebben niet zo'n grote voorraad in huis, maar vandaag (donderdag, nvdr.) of vrijdag zal de zalf er zijn. Scabiës is wel besmettelijk, maar niet gevaarlijk. Het wordt niet overgedragen door een handdruk, maar bijvoorbeeld wel als onze personeelsleden een bewoner wassen. De parasitaire mijt gedijt goed in warme huidplooien; in buik- of bilplooien, in oksels of onder de borsten.”

Simpele waakzaamheid

Volgens Vandemeulebroucke vertoonde ook één personeelslid dezelfde symptomen als de getroffen bewoner. “Die is onmiddellijk van de werkvloer verwijderd. Misschien zijn er intussen nog mogelijke gevallen, maar dat weet ik niet en dat zal ik niet zeggen (er werd ons bevestigd dat het om drie personeelsleden gaat, nvdr.). Ik ben er zeker van dat de juiste procedure wordt gevolgd. Zodra iedereen is behandeld, is er geen enkel gevaar meer. De zalf wordt 's avonds toegediend en de kleding en het beddengoed worden 's anderendaags ververst en gewassen.”

De directeur zegt dat de huidaandoening frequent voorkomt in ziekenhuizen. “We hebben dat nog al eens in ons woon-zorgcentrum meegemaakt, maar lang geleden.”

“Voor de overige personeelsleden, vrijwilligers of bezoekers is er geen risico op besmetting”, meldt het OCMW. “Simpele waakzaamheid is voldoende.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees