Trump vroeg een zeldzame Van Gogh, maar krijgt… een gouden wc-pot

Trump vroeg een zeldzame Van Gogh, maar krijgt… een gouden wc-pot

Zoals de traditie het wil, mag het Witte Huis jaarlijks een item uitlenen van het Guggenheim Museum uit New York. Trump wilde graag een zeldzaam schilderij van de Nederlandse kunstenaar Vincent Van Gogh, maar hij kreeg iets helemaal anders in de plaats: een gouden toiletpot.

Het is een traditie voor Amerikaanse presidenten om beroemde kunstwerken te lenen, zodat die in een expo in het Witte Huis te zien kunnen zijn. Kennedy kreeg ‘The Smoker’ van Eugène Delacroix, Obama mocht abstracte kunst van Mark Rothko en Jasper Johns tonen. En Trump? Die mag ‘Sneeuwlandschap’ uit 1888 van Van Gogh vergeten. In de plaats daarvan krijgt hij een toiletpot van de hand van artiest-iconoclast Maurizio Cattelan.

Van Gogh versus toiletpot

Trump vroeg een zeldzame Van Gogh, maar krijgt… een gouden wc-pot
Foto: AFP

Artistieke directrice en conservatrice van het Guggenheim, Nancy Spector, wees de vraag van het Witte Huis af, zo zegt het Guggenheim aan de Washington Post. Het doek van Van Gogh was immers bestemd voor het Guggenheim Bilbao, waarna het zou terugkeren naar New York. “Het spijt ons dat we niet aan uw oorspronkelijke vraag kunnen tegemoetkomen”, besloot Spector. “Maar we hebben er hoop op dat dit bijzonder alternatieve aanbod u kan interesseren.”

In de plaats daarvan stelde ze voor om de toiletpot in goud van Maurizio Cattelan naar het Witte Huis te sturen, die in het Guggenheim te zien was van september 2016 tot de zomer van 2017. Het werk, ‘America’ genaamd, bestaat uit een wc-bril, een opvangbak en waterspoeling. Terwijl het werd tentoongesteld in het museum tegenover Central Park hebben ongeveer 100.000 personen de wc gebruikt. Artiest Maurizio Cattelan, omschrijft het zelf als een egalitair werk: “Kunst van de 1 procent rijksten van de planeet voor de 99 procent anderen.”

Met instructies voor installatie en onderhoud

“De artiest zou het aan het Witte Huis willen lenen voor een lange termijn”, schreef de artistiek directrice van het Guggenheim, volgens de Washington Post. “Het heeft, uiteraard, een uitzonderlijke waarde en is relatief fragiel, maar we zouden u alle instructies leveren voor installatie en onderhoud.”

Het is niet de eerste keer dat de conservatrice van het befaamde museum ironisch en kritisch uithaalt naar de huidige Amerikaanse president. “Trump zijn presidentschap is een aaneenschakeling van schandalen, bepaald door de vrijwillige inperking van een ontelbaar aantal individuele vrijheden”, schreef ze eerder.

Het Witte Huis gaat niet op het aanbod in.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S