Brugse Poort krijgt ‘goednieuwskrant’: “We zijn ons negatief imago beu”

Brugse Poort krijgt ‘goednieuwskrant’: “We zijn ons negatief imago beu”

Foto: IF

Gent -

Straf nieuws uit de Brugse Poort. Bij’ De Vieze Gasten lanceert een wijkkrant met een wel héél opvallende insteek: alleen maar positieve verhalen. “We willen tonen dat het hier niet alleen maar drugs, drank en vandalisme is”, zegt initiatiefneemster Michèle Verbruggen.

Drugs, inbraken, sluikstort, armoede… Ziedaar de onderwerpen waarmee de Brugse Poort de pers de voorbije jaren meestal haalde. Na een reportage van Terzake in 2012 over de drugsproblematiek kreeg de wijk zelfs de bijnaam ‘Drugse Poort’. Dat negatieve imago speelde de volksbuurt sindsdien niet meer kwijt, tot grote ergernis van haar bewoners.

“De Brugse Poort is allang geen marginaal hol meer, maar de berg negativisme blijft nazinderen”, zegt fotografe Michèle Verbruggen. “Als iedereen alleen maar over drugs en drank en vandalisme spreekt, begin je zo ook naar de wijk te kijken. Terwijl hier zo veel goeds gebeurt. Er komen steeds meer jonge gezinnen wonen en verschillende culturen wonen hier op een positieve manier samen. Mensen met ondernemingszin kunnen hier iets verwezenlijken. Er kan hier heel veel.”

Lichtpuntje

Brugse Poort krijgt ‘goednieuwskrant’: “We zijn ons negatief imago beu”
Foto: FVV

Om het tij te keren, lanceren Verbruggen en haar medestanders van het sociaal-artistieke huis Bij’ De Vieze Gasten binnenkort het goednieuwskrantje Geviezeerd. “Een leuke toespeling op de naam van onze werking”, zegt ze.

De krant zal uitgewerkt worden door het fotocollectief Fixatief en het schrijverscollectief van Bij’ De Vieze Gasten. “Maar we zijn nog op zoek naar buurtbewoners die zelf op zoek willen gaan naar mooie verhalen en graag fotograferen”, zegt Verbruggen. “Hafsa El-Bazioui, die onlangs de ‘mooiste nieuwjaarsbrief van Gent’ schreef, is een van onze eerste redactieleden.”

Bij’ de Vieze Gasten verspreidde al een buurtmagazine, Ons Kommeere, met nieuws uit de buurt. “Maar nu willen we expliciet voor de oprechte, positieve verhalen gaan”, zegt Verbruggen. “Pas op: de krant mag geen pot positivisme worden. We willen vooral relativeren en een lichtpuntje zijn in de donkere maanden. We willen dat buurtbewoners na het lezen van onze krant zich trots voelen op de Brugse Poort.”

Eerste vergadering maandag 29 januari om 19.30 uur Bij’ De Vieze Gasten

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio