Robins (17) mama is overleden en zijn vader is zwaar ziek: “Ik sta er alleen voor maar ik red me wel”

© dji

© if

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

“Of hij een plaatje mocht aanvragen”, vroeg Robin Harteel (17) deze week op radiozender MNM. “Om even het hoofd leeg te maken.” De jongeman verloor nog maar net zijn mama, en nu ligt zijn vader met een tumor in het ziekenhuis.

Dominique Jauquet

Amper 17 jaar is Robin Harteel uit Sint-Pieters-Kapelle. Maar hij leidt niet het onbezorgde leven van een gewone tiener. Robin woont alleen, gaat naar school maar werkt wel om de rekeningen te betalen.

In enkele maanden tijd is het leven van Robin en zijn familie overhoop gehaald. De ellende begon toen mama Ingrid Derieuw (55) op 25 augustus uit het leven stapte. “Er gaat geen dag voorbij dat ik niet aan haar denk”, zegt de jongeman. De vraag waarom ze het deed, blijft voor de rest van mijn leven.”

Depressie

Het gezin leed zwaar onder het verlies van mama Ingrid. Ook papa Filip (51). “Mijn ouders hadden wel eens hun problemen, maar alles kwam telkens weer goed”, vertelt Robin openhartig. “Na de dood van mama belandde papa in een depressie. En toen kreeg hij een hartinfarct. Ik zag hem in de zetel liggen, lijkbleek, bevend.”

Robins vader werd naar het ziekenhuis gebracht. Het verdict was nog zwaarder dan gevreesd: de dokters ontdekten een tumor in het hoofd. “Opnieuw een mokerslag voor ons, de zoveelste in korte tijd. Het lijkt wel alsof we voor het ongeluk geboren zijn.”

Elke dag naar ziekenhuis

Sindsdien gaat Robin elke dag naar het AZ Damiaanziekenhuis in Oostende. “Voorlopig gaat het niet zo goed met hem. Hij herinnert zich weinig en slaapt veel. Maar ik wil er zijn voor hem, dat hij iemand vertrouwd ziet als hij wakker wordt.”

Nu mama er niet meer is en papa in het ziekenhuis ligt, is het gezin Harteel uiteengerukt. Kleine broer Nicholas (11) verblijft bij grote broer Christophe Derieuw (27) in Izegem. Robin krijgt hulp van zijn 89-jarige mémé. “Maar mijn pépé, die 81 jaar is, heeft een longontsteking. Ze moet nu vooral voor hem zorgen.”

En dus staat Robin er grotendeels alleen voor. “Ik woon alleen, ga dagelijks naar het VTI in Diksmuide, bezoek mijn papa in het ziekenhuis en werk in het weekends en in de vakanties bij Vierstraete Trucks in Ichtegem. Vrachtwagens zijn mijn passie.”

Lievelingsliedje van mama

Om zijn gedachten te verzetten, sleutelt Robin ook bijna dagelijks aan zijn Dax. “Een cadeau van mijn papa. Hij vroeg me om er goed zorg voor te dragen. Hij zou trots zijn, als hij zou zien hoe de motor nu blinkt.”

Ook met muziek kan Robin zijn zinnen even verzetten. Zoals op Nothing else matters van Metallica, het plaatje dat hij woensdag aanvroeg op Late Night, een programma op radiozender MNM. “Het was het lievelingsliedje van mijn mama.”

Robin probeert nu een aanvraag voor begeleid wonen in te dienen. “De huur van dit huis is onbetaalbaar voor mij alleen. Verder wil ik zo veel mogelijk werken. Om de rekeningen te betalen, en om ervoor te zorgen dat mijn papa zorgenvrij is als hij op een dag het ziekenhuis mag verlaten en naar een zorgcentrum mag. Het is hard, maar we moeten erdoor”.