VIDEO. Jean-Pierre maakt indruk met spektakel over bevrijding stadje van ‘leute en plezier’

De voorstelling werd zeer gesmaakt, onder meer door het indrukwekkende decor. Foto: evr

Menen -

Het totaalspektakel ‘Oorlog en vrede in Menen’ bracht dit weekend met film, toneel, dans én zang de bevrijding na beide Wereldoorlogen tot leven. De productie van Rotary en creatieve duizendpoot Jean-Pierre Lepoutre lokte drie volle zalen.

l5p",wid:"_1467261",uiconf_id:"21813201",flashvars:{doubleClick:{plugin:!0,adTagUrl:e.url},adsOnReplay:!0,metadataProfileId:3063771,requiredMetadataFields:!0,"EmbedPlayer.WebKitPlaysInline":!0},cache_st:"1406844806",entry_id:"1_yw0ltl5p"})}),kWidget.addReadyCallback(function(e){function a(e){gemiusStream.event("21813201",t,r,e);a.caller.toString()}if(!~e.indexOf("incontent")&&~e.indexOf("1_yw0ltl5p")){var n=document.getElementById(e),t="1_yw0ltl5p",i="nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7",r=0,d=0,l=0,o=!0,u=[{name:"_SCT ",value:"news"},{name:"se",value:"undefined"!=typeof MEDIAHUIS&&MEDIAHUIS.config?MEDIAHUIS.config.page_sectionname:"nw"},{name:"ct",value:"nw"},{name:"st",value:"vid.wex.frag.vod.free"},{name:"tv",value:"news"}];callback1_yw0ltl5p=!0,n.kBind("metadataReceived",function(){var e,a=n.evaluate("{mediaProxy.entryMetadata}");d=n.evaluate("{mediaProxy.entry.duration}");var t=document.getElementsByClassName("video-source-origin");if(t.length>0)for(var i=t.length;i>=t.length;i--){var r=t[i-1];r&&r.parentNode.removeChild(r)}if(a&&a.Source){var l=a.Source;switch(l){case"ATV":e="atv";break;case"TVL":e="tvl";break;case"TVO":e="tvoost"}if(e){var o="www."+e+".be",u=document.createElement("div"),c=n.parentNode;u.className="video-source-origin",u.innerHTML="Bekijk meer video's van "+l+' op '+o+"",c.parentNode.insertBefore(u,c.nextSibling)}}}),n.kBind("playerUpdatePlayhead",function(e,a){r=r!=Math.round(e)?Math.round(e):r}),n.kBind("changeMedia",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",t,r),t=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",t,d,u,[],i)}),n.kBind("playerStateChange",function(e){"buffering"!=e&&("playing"==e&&0==r&&l||(d>r&&a(e),0==r&&"playing"==e&&(l=1)))}),n.kBind("doStop",function(e,n){d>r&&a("stopped")}),n.kBind("seeked",function(e){d>r&&(r=e,a("seekingStarted"))}),n.kBind("playerPlayEnd",function(e,n){a("complete")}),n.kBind("doReplay",function(e,n){gemiusStream.closeStream("21813201",t,r),r=0,t=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",t,d,u,[],i),a("playing")}),n.kBind("onAdPlay",function(e,a,n){o=!1})}})

‘Magnificent! Unbelievable!’ Ondanks het taalverschil kwam zelfs de Britse ‘broederclub’ van Rotary Menen superlatieven te kort om het totaalspektakel ‘Oorlog en vrede in Menen’ te omschrijven. Anderhalf jaar lang werkte creatieve duizendpoot en trotse Menenaar Jean-Pierre Lepoutre aan de voorstelling ten voordele van het Kinderkankerfonds.

Zorgvuldig gemonteerde filmfragmenten werden gevolgd door zangstonden aan elkaar gepraat door humoristische toneelstukjes gebaseerd op Meense dagboekverhalen. De bevrijding na zowel de Eerste als Tweede Wereldoorlog werd in een verbluffend decor heel tastbaar gemaakt.

Studio 100

“Ik speelde al drie jaar met het idee om zo'n musical in elkaar te steken. Ik spiegelde me wat aan de Studio 100-productie ‘14-18’, maar hun podium alleen al was even groot als heel CC De Steiger”, zegt regisseur, schrijver en zanger Jean-Pierre. “Om het geheel toch groots te maken, heb ik film gecombineerd met toneel en muziek. Nooit gedacht dat het zou lukken zonder budget.”

De hele productie werd dan wel geleid door ervaren rotten Jean-Pierre, zijn zus Christine en sopraan Melissa Vanmaelsaeke, de rest waren allemaal ‘amateurs’, zoals koor Ortier uit Wevelgem, leden van Rotary en theatergezelschap Cie Tabloo.

‘Leute en plezier’

Maar of het gelukt was. Dat bewees de staande ovatie van de 484 aanwezigen in een eerste van drie uitverkochte voorstellingen. De Britse leden van Rotary uit Dunstable keken met open mond naar het schouwspel.

Het publiek genoot van klassiekers uit de oorlogsjaren als ‘It's a long way to Tipperary’ en ‘You'll Never Walk Alone’ en werd op het eind nog getrakteerd op muziek uit de gouden jaren van het stadje van ‘leute en plezier’ dat Menen toen was. “We konden niet achterblijven met de herdenking van de oorlog, maar ik wou toch ook de feestelijke kant tonen”, legt Lepoutre uit. “Ik trad al op met sterren als Shirley Bassey en The Platters, maar in deze productie kon ik al mijn talenten kwijt, en dan nog voor Menen. Dat maakt me trots.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio