voetbalAA Gent

Buffalo-icoon Luc Criel (60) verliest zijn laatste duel

Buffalo-icoon  Luc Criel (60) verliest zijn  laatste duel

Søren Busk, Luc Criel en Guy Hanssens in 1984 met de beker van België. Foto: mvh

Gent -

Vrijdagavond is Luc Criel overleden. Hij werd geboren in Gent op 7 januari 1958 en tekende als zijn aansluitingskaart bij de Voetbalbond op 4 september 1972. 17 jaar lang zou hij de kleuren van KAA Gent verdedigen.

Hij was graag gezien in Gent, immens populair zelfs toen hij met de Buffalo's in mei 1984 de finale van de Beker van België won door na verlengingen Standard te verslaan. Maar zijn loopbaan herleiden tot die ene trofee, daarmee zou je de verdienste van Luc Criel tekortdoen. Hij sloot aan bij de Buffalo's toen hij 14 jaar oud was, zijn eerste grote liefde was immers atletiek.

De jonge Criel veroverde als luitenant van ervaren rot van Erwin Vandendaele een basisplaats en bleef uiteindelijk ruim twaalf seizoenen één van de steunpilaren en dwong met Gent tweemaal de promotie af naar eerste klasse. Met heuse coryfeeën zoals Aad Koudijzer en André Lauryssen vormde Criel de as van een team dat door het leven ging als ‘professionele caféploeg’ die vijf maal Europees voetbal afdwong.

Vooral de Europese trip naar Celtic Glasgow bleef Criel lang bij en vorig jaar in aanloop naar de partij op Wembley keek hij met warme gevoelens terug op die periode: “We wonnen de heenmatch voor eigen publiek met 1-0 maar in Glasgow werd het 3-0. Ik nam het toen op tegen de toen nog piepjonge McClair, later bouwde hij een grote carrière uit bij Manchester United.”

Nadat hij met AA Gent op 21 mei 1989 ging winnen op Eeklo en zo via de eindronde de terugkeer naar eerste klasse afdwong, verliet Criel de Arteveldestad om nog één seizoen bij die andere promovendus Germinal Ekeren aan de slag te gaan. Zijn loopbaan sloot hij na twee seizoenen bij Francs Borains af bij VK Ninove. Luc Criel werd 60 jaar oud.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio