Glijdt deze gemeente nog maar eens af in politieke chaos?

De Dier: “Als de Raad van State dat advies volgt, ga ik mijn bevoegdheden als burgemeester maximaal benutten.” Foto: emd

Denderleeuw -

Er dreigt opnieuw politieke chaos in Denderleeuw. De auditeur van de Raad van State adviseerde tegen het ontslag van voormalig burgemeester Jan De Dier (DVD) en de beslissing van minister Liesbeth Homans (N-VA) om Jo Fonck (SP.A) tot burgemeester te benoemen.

Nadat eind 2014 de toenmalige coalitiepartij CD&V, oppositiepartij SP.A en onafhankelijk raadslid Marleen Buydens de gemeente Denderleeuw voor de eerste keer onbestuurbaar hadden verklaard en besloten een nieuw college aan te stellen, stapte toenmalig burgemeester Jan De Dier, gesteund door zijn toenmalige partij N-VA en coalitiepartij Plus, naar de Raad van State. Hij kreeg in kort geding gelijk en de gemeenteraadsbeslissing werd geschorst. Toen de onbestuurbaarheid opnieuw werd ingeroepen en uiteindelijk eind 2015 een nieuwe bestuurscoalitie werd gevormd, ging De Dier niet meer in beroep. Alberic Sergooris (CD&V) volgde De Dier op als nieuwe, tijdelijke burgemeester.

De Dier startte eind 2015 een nieuwe procedure om de beslissing van de Vlaamse regering over de aanstelling van Sergooris als burgemeester te laten schorsen. Die was uiteindelijk zonder voorwerp toen Jo Fonck buiten vervolging werd gesteld in een gerechtelijk onderzoek en werd benoemd tot burgemeester van Denderleeuw. Ook tegen die beslissing van Homans tekende De Dier beroep aan. De auditeur van de Raad van State adviseert nu om het ontslag van De Dier als burgemeester te vernietigen, net als de beslissing om Fonck tot burgemeester te benoemen.

Volgt de Raad van State dit advies - wat meestal het geval is - dan stevent de gemeente Denderleeuw af op een nieuwe politieke crisis. “Eigenlijk komt de auditeur hiermee terug op het gemeenteraadsbesluit van de onbestuurbaarheid, waardoor de gemeente opnieuw naar die periode van chaos wordt teruggekatapulteerd”, reageren Fonck en schepen Jan De Nul (CD&V). “Als de Raad van State dit advies volgt, betekent dat een derde burgemeesterswissel. De Dier wordt opnieuw burgemeester en zal als eenmanspartij weer in het college zetelen. Onvoorstelbaar, aangezien we in tussentijd toch al wat hebben gerealiseerd en die onbestuurbaarheid nu opnieuw kan worden gecreëerd op een paar maanden voor de gemeenteraadsverkiezingen.”

De Dier: “Fantastisch nieuws”

De Dier is verrast: “Er is natuurlijk al wat tijd overgegaan. Ik had me er ondertussen al zowat bij neergelegd, maar met het oog op de verkiezingen is dit natuurlijk fantastisch nieuws. Ik ben alleszins klaar om mijn verantwoordelijkheid op te nemen als de Raad van State de auditeur volgt. Aan het algemeen beleid zullen de inwoners dat vermoedelijk niet echt voelen, maar ik ga wel de bevoegdheden die ik dan als burgemeester opneem, zoals veiligheid, maximaal benutten. Zo wil ik bijvoorbeeld graag gaan voor een volwaardige politiepost aan het station.”

Het college gaat alvast in het verweer tegen het advies. “Wanneer de Raad van State een beslissing zal nemen, is nog af te wachten. We hopen alleszins dat hiermee belangrijke lopende dossiers zoals de brandweerpost, het Denderpark, de jeugdinfrastructuur in Welle en het masterplan Centrum niet in gevaar komen”, zegt Fonck. Sergooris steunt de beslissingen die huidig burgemeester Jo Fonck neemt, maar wenst zich verder te onthouden van commentaar.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees