Een eerste balans van het wielerseizoen leert ons maar één conclusie: de Belgische teams zijn top

Een eerste balans van het wielerseizoen leert ons maar één conclusie: de Belgische teams zijn top

Gaviria (Quick Step) en Wallays (Lotto-Soudal) konden al winnen

De kop is eraf! Het Australische World Tourhoofdstuk werd zondag afgesloten in de Cadel Evans Great Ocean Road Race, in Zuid-Amerika werd de Argentijnse Ronde van San Juan afgerond en ook in Europa zijn de eerste wedstrijden afgewerkt. Tijd voor een vroege balans.

De regel is simpel: enkel wedstrijden waarin minstens twee teams uit de World Tour aan de start stonden, kwamen in aanmerking. Zowel de Tour Down Under als de Cadel Evans, beiden World Tour, kregen ze alle achttien over de vloer. Kwamen verder in aanmerking: San Juan, Mallorca en de GP La Marseillaise. In totaal zijn deze wedstrijden goed voor negentien dagwinnaars en twee winnaars van een eindklassement, goed voor 21 eenheden.

Belgische teams zijn top

Eerste vaststelling: de Belgische teams zijn top. Zowel Lotto-Soudal (4) als Quick Step Floors (3) hebben hun start duidelijk niet gemist. Met zeven overwinningen uit 21 mogelijkheden zijn ze momenteel goed voor één derde van het totaal aantal zeges. Wel moeten ze nog hun meerdere erkennen in Trek-Segafredo dat met vijf dagzeges duidelijk de start niet heeft gemist.

Trek - Segafredo (5): 2x Degenkolb, Mullen, Skuijns en Nizzolo. Lotto - Soudal (4): 2x Greipel, Wellens en Wallays. Quick Step Floors (3): Viviani, Gaviria en Richeze. Bora - Hansgrohe (2): Sagan, McCarthy. Mitchelton-Scott (2): Ewan, Impey (eindwinst Down Under). BMC (1): Porte. AG2R (1): Geniez.

Niet World Tour (3): Villalobos, Najar (2 waaronder eindklassement San Juan)

Duitsland schiet het vaakst raak

In de landenrangschikking staat er voorlopig geen maat op Duitsland, met dank aan John Degenkolb en Andre Greipel. En dan moet Marcel Kittel nog voor het eerst een rugnummer opspelden. Met twee zeges doen ook de Belgen het lang niet slecht. Ook mooi om weten: maar liefst twaalf landen mogen al een kruisje achter hun naam zetten.

Een eerste balans van het wielerseizoen leert ons maar één conclusie: de Belgische teams zijn top
De Argentijn Najar won een rit en het eindklassement in de Ronde van San Juan op een wel héél vreemde fiets.

Duitsland (4): 2x Greipel, 2x Degenkolb. Argentinië (3): 2x Najar, Richeze. Australië (3): Ewan, Porte, McCarthy. BELGIË (2): Wellens en Wallays. Italië (2): Viviani en Nizzolo. Slovakije (1): P. Sagan. Costa Rica (1): Villalobos. Colombia (1): Gaviria. Ierland (1): Mullen. Frankrijk (1): Geniez. Letland (1): Skuijns. Zuid-Afrika (1): Impey.

Corrigeer