En dan wandel je plots over de Grote Jupilerweg of de Redbullsesteenweg

En dan wandel je plots over de Grote Jupilerweg of de Redbullsesteenweg

Met een ludieke actie willen de leden van Groen het afvalprobleem aankaarten. Foto: dhh

Herne / Pepingen / Lennik / Gooik / Roosdaal -

Wie in Lennik gaat wandelen en plots in de Grote Jupilerweg terecht komt, hoeft niet te schrikken. Het gaat om een actie van Groen Pajottenland.

Deze week gingen leden van de streekpartij Groen Pajottenland zwerfvuil ruimen in de streek. Ook in Lennik troffen de opruimers heel wat drankblikjes, flessen en verpakkingen aan. Om dat probleem aan te kaarten, past Groen Pajottenland in elke gemeente een straatnaam aan. Zo werd de Grote Vijverseleweg in Sint-Martens-Lennik herdoopt tot de Grote Jupilerweg.

In Gooik ligt voortaan ook de Stortbaan, Pepingen kreeg een Kasteelbierweg, Herne een Redbullsesteenweg en in Roosdaal ligt de Lange Vodkastraat. “Met deze actie roepen we alle Pajotse gemeenten ook op om zich gezamenlijk aan te sluiten bij de Statiegeldalliantie, die in heel Vlaanderen ijvert voor statiegeld op drankblikjes en plastic flessen”, zegt Hendrik Schoukens van Groen Pajottenland. “Het probleem van zwerfvuil kan immers niet enkel op gemeentelijk niveau worden opgelost. Door zich aan te sluiten bij de alliantie, zou het Pajottenland het juiste signaal geven. Want iets wat geld kost, zal minder snel worden weggegooid.”

Actieplan

Groen werkt ook aan een actieplan om zwerfvuil in de streek gezamenlijk aan te pakken. “Zo kunnen de gemeenten zich niet alleen aansluiten bij de Statiegeldalliantie, maar er zouden ook afspraken kunnen gemaakt worden met Pajotse handelaars en streekproducenten wanneer het gaat over verpakkingen en zakjes. En er zijn nog verschillende manieren om het zwerfvuil aan te pakken”, zegt Schoukens. “Het Pajottenland is trots op een wandelnetwerk met honderden kilometers trage wegen. Maar als we dat zouden omrekenen naar het aantal ton zwerfvuil dat we in de bermen vinden, zou dat een veel minder aantrekkelijk toeristisch verhaal zijn”, aldus Schoukens.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees