Eerst sensibilisering, dan boete voor foutparkeerders

Niet politie maar De Lijn schrijft boetes uit in schoolomgeving

Niet politie maar De Lijn schrijft boetes uit in schoolomgeving

Controleurs van De Lijn op stap. Foto: jhp

Grimbergen -

Controleurs van De Lijn zullen na een preventieve infocampagne foutparkeerders aan de halte Strombeek-Bever-Kerk in de schoolomgeving beboeten met een boete van 107 euro. Dat mag sinds 2015.

Controleurs van De Lijn pakken de komende weken het foutparkeren aan de halte Strombeek-Bever Kerk aan. “Daar parkeren heel wat automobilisten op de ruimte voorzien voor de lijnbussen”, zegt Marc Van den Steen, teamleider Controle & Interventie bij De Lijn.

“Dat brengt gevaarlijke situaties met zich mee voor busreizigers en voor de leerlingen van de Sint-Jozefsschool. De bussen moeten door foutparkeerders stoppen op de rijbaan en dat is niet alleen hinderlijk voor de doorstroming, het levert ook risico's op voor in- en uitstappende reizigers en voor de leerlingen van de nabijgelegen Sint-Jozefsschool.”

Niet uitstappen

“Kinderen afzetten of ophalen aan de school mag, maar zelf uitstappen en parkeren niet. Daarom gaan we vóór de krokusvakantie sensibiliseren met flyers en via de school, na de vakantie volgen er boetes.”

De wegcode stelt dat parkeren niet mag binnen de 15 meter aan weerszijden van een haltebord, ook als er géén geverfde wegmarkering is. Pas vanaf 19 februari, na de krokusvakantie, zullen de controleurs van De Lijn foutparkeerders beboeten.

Bevoegd

De Lijn mag sinds 1 september 2015 processen verbaal verkeer opleggen aan weggebruikers die de dienstverlening hinderen. “De controleurs van De Lijn zijn bevoegd om bepaalde overtredingen van de wegcode vast te stellen”, zegt woordvoerder Joachim Nijs van De Lijn Vlaams-Brabant.

“Daarnaast kunnen ze mensen verbaliseren die zwartrijden, zich asociaal opstellen of gevaarlijk gedrag vertonen. De vervolging gebeurt door het parket, de bestraffing door de politierechter. Het boetetarief van De Lijn voor inbreuken tegen de wegcode is 107 euro. Dat is hetzelfde tarief als een eerste boete voor zwartrijden. Het komt ook overeen met de prijs van een abonnement voor drie maanden.”

Een controleur van De Lijn herken je aan zijn grijze uniform en het Vigilis-logo.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio