Gezocht: helpende handen om ‘grootste boekenkast van de stad’ te vullen

De boekenkast van elf bij acht meter zal vanop de Graanmarkt goed te zien zijn. Foto: simulatie Gert Swillens

Aalst -

De blikvanger van het nieuwe bibliotheek- en Academiegebouw Utopia wordt de grootste boekenkast van Aalst. De stad lanceert nu een oproep naar alle Aalstenaars om een boek te schenken.

Elf meter hoog en acht meter breed, zo groot wordt de boekenkast van Utopia. Vanop de Graanmarkt zal je de kolos door het venster kunnen bewonderen. Er zijn 10.000 boeken nodig om de kast te vullen.

“We roepen elke Aalstenaar op om een boek te schenken”, zegt schepen van Bibliotheken Karim Van Overmeire (N-VA). “Zo willen we komen tot de gemeenschappelijke boekenkast van alle inwoners. Dat past in het opzet om van Utopia de huiskamer van alle Aalstenaars te maken.”

Wel waarschuwt de stad dat het niet de bedoeling is dat Aalstenaars nu de kelders van hun grootouders leegmaken en bananendozen vol oude boeken naar Utopia slepen. “Elke Aalstenaar kan één boek binnenbrengen: een boek met een verhaal, dat hij of zij belangrijk vindt”, zegt diensthoofd Arnoud Van Der Straeten. “Geïnteresseerden kunnen vanaf nu tot en met april terecht in de huidige bibliotheek in de Molenstraat, in de Academie voor Podiumkunsten of in het administratief centrum, Werf 9.” De geschonken boeken zullen geen deel uitmaken van de collectie en dus niet uitleenbaar zijn.

Wafelenbak

Bij de persvoorstelling schonken de leden van het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraadsleden, de directeurs alvast de eerste boeken. Zo koos Van Overmeire niet onverwacht voor De Leeuw van Vlaanderen van Hendrik Conscience, burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) schonk de Oilsjtersen Diksjoneir.

Op 28 februari sluit de oude bib met een grote wafelenbak in Nero-stijl de deuren. Iets minder dan vier maanden later, op donderdag 21 juni, openen de nieuwe bib en Academie voor Podiumkunsten in het Utopiacomplex de deuren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees