Democraten blokkeren anti-abortuswet die bedoeld was om hen onder druk te zetten

Democraten blokkeren anti-abortuswet die bedoeld was om hen onder druk te zetten

Lindsey Graham noemde het wetsvoorstel ‘Pain-Capable Unborn Child Protection Act’. Foto: AFP

In de Amerikaanse Senaat hebben de Democraten maandag een motie afgekeurd die een anti-abortuswet op de agenda van de Senaat zou zetten. De Republikeinen hadden nooit het doel om de wet er effectief te krijgen, maar wilden zo extra munitie vergaren voor de congresverkiezingen van dit jaar.

Om het wetsvoorstel van de hand van de Republikein Lindsey Graham – dat voorziet in een verbod op abortus na twintig weken zwangerschap en de steun krijgt van president Donald Trump – op de agenda te krijgen, waren 60 van de 100 stemmen nodig. Hoewel de Republikeinen met hun krappe meerderheid wisten dat de tekst onvoldoende steun zou krijgen, brachten ze het voorstel bewust ter stemming.

Zo wilden ze bepaalde Democraten uit conservatieve staten die bij de congresverkiezingen van november (waarbij alle leden van het Huis van Afgevaardigden worden gekozen en een derde van de Senaat) opnieuw opkomen, onder druk zetten om positie te kiezen.

Uiteindelijk werd de motie met 51 stemmen voor en 46 tegen zo goed als volledig volgens de partijlijnen gestemd. Drie Democratische senatoren stemden wel voor de tekst: Bob Casey uit Pennsylvania, Joe Donnelly uit Indiana en Joe Manchin uit West Virginia. Er kantten zich echter ook twee Republikeinen tegen het wetsvoorstel: Susan Collins uit Maine en Lisa Murkowski uit Alaska.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees