Seks & Relaties

"Meer dan helft Nederlandse vrouwen gebruikt geen condoom bij onenightstand"

"Meer dan helft Nederlandse vrouwen gebruikt geen condoom bij onenightstand"

Foto: Shutterstock

Hoewel je bij een onenightstand soms helemaal geen idee hebt van met wie je eigenlijk het bed induikt, maakt zo'n 55 procent van de Nederlandse vrouwen erbij geen gebruik van een condoom. Opvallend genoeg doen de mannen het met 42 procent iets beter. Dat blijkt uit cijfers van het rapport Seksuele gezondheid in Nederland 2017.

Ondanks dat de kans op een soa of een HIV-infectie exponentieel toeneemt als je geen condoom gebruikt, laten heel wat mannen en vrouwen het rubbertje nog steeds vaak achterwege, zelfs bij een onenightstand. Zo zou 55 procent van de Nederlandse vrouwen en 42 procent van de mannen geen condoom op zak hebben tijdens een onenightstand. Naarmate mensen ouder worden, neemt het condoomgebruik trouwens nog af. Dat blijkt uit het rapport Seksuele gezondheid in Nederland 2017. Daarvoor vulden 17.000 Nederlanders tussen 18 en 80 een uitgebreide vragenlijst in.

Hoofdonderzoeker Hanneke de Graaf noemt de resultaten zorgwekkend. "Bescherming tegen een soa wordt blijkbaar niet als prioriteit gezien", zegt ze in een interview met NRC. Zo'n 63 procent van de 18- tot 24-jarigen gebruikt de pil. "Daardoor denken jongeren wellicht: een condoom is niet nodig want een zwangerschap is toch uitgesloten."

Onwetendheid

Blijkbaar heeft ook veel met onwetendheid te maken. Zo merken Nederlandse onderzoekers dat jongeren vandaag minder weten over condooms en soa's in vergelijking met vijf jaar geleden. "Zo denkt 44 procent van de jongens in 2017 dat je minder kans hebt om een soa op te lopen als je je na de seks goed wast. In 2012 was dat nog 37 procent", klinkt het.

Dat verminderde condoomgebruik heeft trouwens grote gevolgen, zo komt gonorroe steeds vaker voor. Ook het aantal mensen dat in België geïnfecteerd raakt met syfilis en chlamydia is de laatste jaren fors gestegen. Dat blijkt uit cijfers van minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

 

 

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees