Legendarische omroepster en presentatrice werd 86

VRT-icoon Tante Terry is overleden

VRT-icoon Tante Terry is overleden

Foto: Carlo Coppejans/gva

Bonheiden / Hoboken -

De legendarische omroepster en tv-presentatrice Tante Terry is dinsdagochtend op 86-jarige leeftijd overleden in het Imeldaziekenhuis van Bonheiden. Tante Terry presenteerde in de jaren 60 en 70 ‘Klein, klein kleutertje’ op de toenmalige BRT. Nadien werkte ze nog voor VTM. Ze was ook actief als presentatrice van modeshows en deed optredens voor bejaarden. Ze is overleden aan de gevolgen van een longontsteking.

LEES OOK. Zoon van Tante Terry: “Mijn mama is altijd heel positief in het leven blijven staan”

Tante Terry werd in Hoboken geboren op 8 september 1931 als Esther Verbeeck. Door haar huwelijk met voetballer Jos Van Ginderen werd ze bekend als Terry Van Ginderen. Ze hoorde samen met Paula Semer en Nora Steyaert tot de eerste generatie omroepsters van de openbare omroep.

Ze begon in 1953 als omroepster voor de openbare omroep te werken, in de jaren zestig werd ze bij de kleuters (en hun ouders) zeer populair met ‘Klein, klein kleutertje’. Een van de nevenpersonages was ‘Kraakje’, een eekhoorn. Samen met Bob Davidse, Nonkel Bob, vormde ze het gezicht van de programma’s voor de jeugd van de openbare omroep in de jaren 60 en 70.

“Reuzeschone tijd”

“Ik heb in totaal 25 jaar voor tv gewerkt”, zei Tante Terry anderhalf jaar geleden - net voor haar 85e verjaardag - in een interview met onze zusterkrant Gazet van Antwerpen. Ze antwoordde op de vraag hoe ze destijds ‘Tante Terry’ geworden was. “De allereerste dag dat de BRT uitzond was Paula Semer van dienst, de tweede dag was ik het. Het was een reuzeschone tijd. In de beginjaren deed Lieve Simoens, de zus van Lutgard, de kleuters. Toen ze daarmee stopte – ze had zelf vijf of zes kinderen – vonden ze zo gauw niemand. Ik heb mij dan kandidaat gesteld. Ik had er wel een dag of drie over nagedacht. Als omroepster kon je in die tijd ook reportages presenteren en reizen.”

Ze mocht dan één keer per week de Vlaamse kleuters een kwartiertje toespreken. “Maar ik moest alles zelf bedenken en uitwerken. Ik had geen redactie, ik stond er alleen voor. Nonkel Bob en ik worden altijd samen vernoemd, maar eigenlijk hadden onze programma’s niks met elkaar te maken, ik gaf gewoon door aan hem”, verklaarde ze.

REACTIES. “Afscheid van een icoon van de televisie”

Terry Van Ginderen is altijd een zeer trotse vrouw geweest. “Ook vandaag ben ik nog altijd ijdel, ja”, zei ze anderhalf jaar geleden. “Veel publiek kent mij niet meer. De oudere mensen wel nog en dat doet echt deugd. Ik kwam eens in de Delhaize een oudere dame tegen met haar volwassen zoon. Zij riep: Oooh, Tante Terry! Haar zoon zei: och ma, die is toch al lang dood. Daar hebben we eens goed om gelachen.”

BIOGRAFIE VAN EEN TELEVISIETANTE

Tante Terry, of Terry Van Ginderen, was in de jaren zestig één van de pioniers van jeugdprogramma’s op de televisie. Van menig kind was ze de televisietante.

Tante Terry werd op 8 september 1931 in Hoboken geboren als Esther Verbeeck. Ze huwde met Jos Van Ginderen, ex-voetballer bij Antwerp, toen de club zijn gloriedagen kende. Ze maakte de geboorte van de Vlaamse televisie mee als lid van het zangkoor ‘De Gouden Sleutel’.

Vanaf 1953 werkte ze voor de Belgische televisie (destijds nog NIR) en was ze samen met Paula Semer en Nora Steyaert vanaf 1954 een van de eerste omroepsters. Ze kreeg ook tv-opdrachten uit het buitenland. In het jeugdprogramma ‘Komt toch eens kijken’ was ze ‘televisietante’ aan de zijde van Bob Davidse, alias Nonkel Bob.

LEES OOK. Collega Paula Sémer: “Terry was een glamoureuze omroepster”

Als Tante Terry presenteerde ze vanaf 1961 gedurende achttien jaar ‘Klein, klein kleutertje’. Ze werd daarbij geassisteerd door haar zelf ontworpen eekhoorn Kraakje. “Wat Gert met Samson doet, deed Tante Terry met haar eekhoorn Kraakje”, schreef De Standaard ooit.

In 1964 interviewden Nonkel en Tante in Brussel niemand minder dan de beruchte The Rolling Stones.

VRT-icoon Tante Terry is overleden
Nonkel Bob (links), Tante Terry (rechts) en Rolling Stones-gitarist Keith Richards. Foto: Jan Van der Perre

Na haar ontslag in 1979 bij de toenmalige BRT stapte Van Ginderen in de zakenwereld. Ze deed public relations en organiseerde uiteenlopende activiteiten.

Ze werkte van bij de oprichting van VTM in 1989 voor de commerciële zender, opnieuw voor kinderprogramma’s. Ze was met name binnengehaald om de teksten in te spreken voor ‘Tjilp de mus’. Bij VTM jureerde Van Ginderen in diverse programma’s zoals ‘Nu of Nooit’ en ‘Miss Belgian Beauty’.

In 1992 werd Tante Terry manager van Silvy Melody, later zangeres van de dancegroep Sylver.

Later was Van Ginderen actief als zangeres. Zo viel ze in 1999 eens in voor La Esterella in een theaterproductie in de Bourla in Antwerpen. In 1965 had ze trouwens reeds een avondvullend programma, de Ohne Mann-show waarin ze zong over alles wat in het leven van een vrouw een grote en kleine rol speelt. Het werd ook in Wallonië en Duitsland een succes.

VRT-icoon Tante Terry is overleden
Foto: DBA

Terry Van Ginderen was ook presentatrice van modeshows, Sinterklaas- en andere kindershows. Ze trad tevens op voor senioren. Of eventueel haar televisieneven en -nichten van eertijds. Ze heeft een lange reeks platen gemaakt waarop ze sprookjes en kinderverhalen vertelt, en liedjes (bijvoorbeeld van Dalida) zingt.

De iconische tv-omroepster en presentatrice van de eerste kleuterprogramma’s op de Vlaamse televisie, overleed op 30 januari in het Imeldaziekenhuis in Bonheiden aan de gevolgen van een longontsteking, nadat er eerder complicaties waren geweest na een hartoperatie in november.

Corrigeer

NIEUWS

Het beste van Enkel voor abonnees