Thomas Voeckler: “Ik ben ervan overtuigd dat sommigen in het peloton ons bedot hebben”

Thomas Voeckler: “Ik ben ervan overtuigd dat sommigen in het peloton ons bedot hebben”

Foto: REUTERS

Thomas Voeckler ging vorig jaar op fietspensioen na de Tour de France (38). De Fransman was één van de kleurrijkste figuren in het peloton en heeft onder meer vier Touretappes en één bergtrui op zijn palmares staan. In een interview met de Franse krant Le Parisien komt hij nu naar buiten met opvallende uitspraken over mechanische doping. Hij is er steevast van overtuigd dat bepaalde renners gebruik maakten van motortjes. Voeckler deed ook zijn zegje over de dopingaffaire Chris Froome.

Aanvankelijk lachte Voeckler de geruchten over mechanische doping weg, hij geloofde er niet in. Maar na het zien van enkele reportages over motortjes in het peloton kwam de Franse ex-renner tot inkeer:

“Toen ik voor er voor het eerst over hoorde, moest ik meteen lachen. ‘Wat heeft men nu weer uitgevonden om het wielrennen zwart te maken?’ Maar na het zien van enkele documentaires over mechanische doping, was ik ervan overtuigd dat sommige renners in het peloton ons bedot hebben met motortjes. Ik denk dat, sinds men het gebruik van motortjes controleert, er geen meer zijn in het peloton. Het is ook niet moeilijk om deze vorm van doping uit te roeien. Of Lance Armstrong het gebruikt heeft? Dat zou me niet verwonderen”, verklaarde Voeckler aan Le Parisien.

Dopingaffaire Chris Froome

Over de dopingbeschuldigingen aan het adres van Chris Froome heeft de Franse ex-renner ook zijn mening. “Het is een ingewikkelde zaak, ik heb Froome in het verleden altijd verdedigd omdat hij een onberispelijke attitude had. Hij is niet bepaald populair op de Franse wegen en mensen hebben gewoon zin om te zeggen dat hij heeft vals gespeeld. Maar we moeten voorzichtig zijn in onze beschuldigingen, want het menselijk lichaam vertoont soms onverwachte reacties”, aldus de Fransman

“De hoeveelheid salbutamol in zijn bloed was inderdaad hoog. Bepaalde andere renners die betrapt werden met een te hoge dosis, hadden niet de financiële middelen van Team Sky om zich juridisch te verdedigen. Het zou me wel verbazen als hij geen schorsing krijgt.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.