Burgemeestersambities van Mathias De Clercq (Open Vld) zorgen voor hoogspanning met kartel sp.a-Groen

ANALYSE. Gentse kopstukken in eerste politiek debat: N-VA verrast, maar spanning binnen coalitie domineert

ANALYSE. Gentse kopstukken in eerste politiek debat: N-VA verrast, maar spanning binnen coalitie domineert

Foto: ID/ Lieven Van Assche

Gent / Gentbrugge -

De Gentse politieke kopstukken gingen dinsdag voor het eerst in dit verkiezingsjaar met elkaar in debat. Kersvers N-VA-kopvrouw Anneleen Van Bossuyt verraste meteen met een “positieve oproep om aan het circulatieplan te werken, over de partijgrenzen heen.” Maar de spanningen tussen Mathias De Clercq (Open Vld) en het kartel Sp.a-Groen overheersten.

“Of ze mij al herkennen op straat? Toch wel. Ik heb mijn titel van Ruwie? al doorgegeven aan mevrouw van Bossuyt.” (gelach) Drie minuten debat en de eerste steek aan de nieuwe N-VA-lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt was dinsdagavond al gegeven. Getekend: Rudy Coddens (SP.A).

De 38-jarige Melse werd meteen voor de leeuwen geworpen. Twee dagen na haar aanstelling tot opvolger van Elke Sleurs moest ze al in debat met de vijf andere Gentse lijsttrekkers. De aandacht was bovendien erg groot. VTM zond het debat dinsdagavond zelfs live uit op haar website.

(Herbekijk het volledige debat onderaan deze pagina)

Samenwerken aan circulatieplan

“Anneleen zou dit moeten weten. Dat is wetgeving. Een aanbesteding moet je nu eenmaal volgen.” Dertig minuten verder, steek twee. Opnieuw Rudy Coddens, na kritiek van N-VA over een groot boekencontract voor De Krook, uitbesteed na een Europese aanbesteding aan Standaard Boekhandel.

Volgende episode, mobiliteit. Eerste vraag: mevrouw Van Bossuyt, heeft uw partij niet te veel negatieve reclame gemaakt en mensen weggejaagd?

Het was geen makkelijke avond voor de kersverse lijsttrekker. “Neen, wij hebben geen negatieve reclame gemaakt. Er zijn positieve, maar ook veel negatieve zaken aan het mobiliteitsplan die niet goed zitten.”

Maar Van Bossuyt hield zonder veel moeite stand en verraste zelfs met een “positieve oproep om over de partijgrenzen heen samen te werken aan aanpassingen voor het circulatieplan”. Zondag klonk het nog dat N-VA de knippen wou “afschaffen”, maar dat herhaalde Van Bossuyt gisterenavond uitdrukkelijk niet meer.

ANALYSE. Gentse kopstukken in eerste politiek debat: N-VA verrast, maar spanning binnen coalitie domineert
Foto: ID/ Lieven Van Assche

Boegeroep

Het debat, georganiseerd door Unizo in bedrijvencentrum De Punt in Gentbrugge, behandelde ook het ondernemersklimaat in de stad en stadsontwikkeling. Maar het mobiliteitsplan zorgde voor het meeste vuurwerk.

Elke Decruynaere (Groen) kreeg geroep te verwerken van iemand uit het publiek toen ze het plan verdedigde. “De randvoorwaarden, ik hoor het iedereen graag zeggen. Maar kijk naar het openbaar vervoer, wat hebben we gekregen in Gent? De Lijn slaagt er niet eens in om de bestaande bussen en trams te laten rijden. Om nog maar te zwijgen van investeringen. Moeten we daarop wachten? Ik zeg: neen.”

Mieke Van Hecke (CD&V) en Johan Deckmyn (Vl. Belang) deelden prikken uit, maar speelden een bijrol.

De belangrijkste vaststelling na iets meer dan een uurtje redelijk beschaafd debat: de burgemeestersambities van Open Vld-kopman Mathias De Clercq, in een assertieve bui dinsdagavond, zetten het rood-groen-blauwe stadsbestuur onder hoogspanning.

‘Dat is democratie’

De Clercq herhaalde zijn eis om de parkeertarieven te verlagen. “De eerste uren in de ondergrondse parkings moeten opnieuw lager, terug naar vroeger.” Een uur parkeren in de Vrijdagmarkt of de Reep kost nu 2 euro per uur, hetzelfde als vroeger. Op drie uur parkeren is de prijs wel met 1 euro gestegen.

“Enkel een dogmaticus past niet aan”, zei De Clercq. Coddens repliceerde: “Dat zullen we dan toch samen moeten beslissen, of niet. Dat is democratie.”

De Clercq: “Wij gaan ervoor, ze zullen dus naar beneden moeten.” “Mathias, tot nader order heeft u geen meerderheid.” “Dat klopt, Rudy. Ik hoop dat de Gentenaars mij die geven.”

Rudy Coddens, Open Vld of CD&V?

Het debat sloot af met een snelle vragenronde.

Rudy Coddens, Open Vld of CD&V? “Geen antwoord. Dat zal de kiezer bepalen.” Heeft de kiezer niet het recht om te weten welke partij uw voorkeur heeft? “Neen. maar het zal niet met Vlaams Belang of N-VA zijn.”

Elke Decruynaere, is de macht van Groen niet enorm groter in het kartel door alle schandalen? “De schandalen hebben iedereen in Gent en in de politiek pijn gedaan. De pagina is omgeslagen.”

Anneleen Van Bossuyt, u gaat voor CD&V en Open VLD? “Ik ga daar geen uitspraken over doen. Maar het is tijd voor verandering.”

Mieke Van Hecke, kan CD&V nog wel oppositie voeren nu Daniël Termont zijn voorkeur heeft geuit? “Het was een leuk compliment, maar ik heb er geen gevolgen uit getrokken.”

Johan Deckmyn, hoopt u ooit mee te besturen met Vlaams Belang? “Wij zijn de enige partij die nog nooit aan de macht geweest is. Iedereen zit hier naar iedereen te wijzen, bijvoorbeeld over mobiliteit.”

‘Mag het, ja?’

De laatste vraag zorgde nogmaals voor openlijke spanning binnen de Gentse bestuursploeg, dit keer met Elke Decruynaere van Groen.

Mijnheer De Clercq, kiest u voor een meerderheid met het kartel of wil u burgemeester worden? “Het zijn open verkiezingen. We hebben goed samengewerkt met de socialisten, maar door de komst van Groen zijn ze naar links opgeschoven. Dat is niet het Gent van morgen.”

De Clercq richtte zich daarop aan Decruynaere. “U, Elke, u heeft gezegd: Met ons, Mathias, geen burgemeester. Mag het efkes, dat ik kandidaat-burgemeester wil worden? Mogen de Gentenaars zich daar nog over uitspreken?”

Decruynaere sloeg terug. “Dit is geen populariteitspoll, he. Ik hoop dat de verkiezingen over Gent gaan en niet over Mathias of niet Mathias?”

Winnaar van dit eerste debat: niemand. Maar het gaat nog spannen in het stadhuis, dat is al duidelijk.

ANALYSE. Gentse kopstukken in eerste politiek debat: N-VA verrast, maar spanning binnen coalitie domineert
Foto: ID/ Lieven Van Assche
ANALYSE. Gentse kopstukken in eerste politiek debat: N-VA verrast, maar spanning binnen coalitie domineert
Foto: ID/ Lieven Van Assche
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio