Kuurne-Brussel-Kuurne zet Peter Sagan als Napoleon op wit paard

Kuurne-Brussel-Kuurne zet Peter Sagan als Napoleon op wit paard

Kuurne-Brussel-Kuurne, de tweede openingskoers van het Vlaamse wielerjaar, heeft wereldkampioen Peter Sagan op een wit paard gezet voor de jaarlijkse affiche van de wedstrijd. Mede-organisator Bram Schietgat vroeg Sagan zelfs om echt als Napoleon op een steigerend wit paard te gaan zitten. De excentrieke renner zag daarin wel een variant van zijn beroemde ‘wheelies’ en zag de idee wel zitten. Het management van Peter stak echter een stokje voor het plan en noemde het te veel risico. Kuurne-Brussel-Kuurne vertrok dan maar van een reeks foto’s van Sagan en zette een lokale schilder aan het werk.

Die inspireerde zich voor het beeld op het gekende ‘Napoleon crossing the Alps’ van de Franse schilder Jean-Louis David. Dat Kuurne ook een renbaan voor paarden op het grondgebied heeft, was een bijkomend element.

Het schilderij van Peter ‘Napoleon’ Sagan wordt uiteindelijk verwerkt tot een hele reeks posters, waarop volgens Bram Schietgat misschien wel gejaagd zal worden door verzamelaars. De wedstrijdorganisatie paste omwille van de wereldkampioen ook haar traditionele slogan aan. ‘Where legends are born’ wordt ‘Where legends conquer’, omdat Sagan als drievoudig wereldkampioen al een wielerlegende is.

De Slowaak won vorig jaar Kuurne-Brussel-Kuurne, maar staat dit jaar niet aan de start. ‘’Sagan die niet start is niet vervelend. We eren hem als winnaar van vorige editie. We respecteren zijn passie voor zowel koers als gezin. We hopen natuurlijk dat hij volgend jaar gewoon wel start’’, aldus nog ondervoorzitter Bram Schietgat.

Kuurne-Brussel-Kuurne is dit jaar aan zijn zeventigste editie toe, en wordt gereden op zondag 25 februari. Van het echte Napoleon-schilderij, uit 1800, bestaan intussen vijf versies, verspreid over verschillende locaties. Een zesde versie hangt dus nu in Kuurne.

Bram Schietgat gaf ook nog mee dat het schilderij eveneens een hommage is aan alle mensen die meehelpen aan de organisatie van de wedstrijd.

“Het schilderij symboliseert onze passie voor de koers en onze fierheid om de 70ste editie van de wedstrijd aan te kondigen. Het kunstwerk is het verhaal van gewone mensen en van honderden trotse vrijwilligers, die met passie deze legendarische race organiseren. Dit doen ze vaak in barre omstandigheden, maar altijd met een onverzettelijke wil.”

Corrigeer