Bekende Vlaams Belanger aan de deur gezet: “Zijn stijl en persoonlijke aanvallen storen ons al een hele tijd”

Bekende Vlaams Belanger aan de deur gezet: “Zijn stijl en persoonlijke aanvallen storen ons al een hele tijd”

Tanguy Veys werd buiten gezet bij Vlaams Belang, maar trekt in oktober met een eigen partij naar de kiezer. Foto: jve

Blankenberge -

Gemeenteraadslid Tanguy Veys is aan de deur gezet bij het Vlaams Belang. Dat bevestigt zijn partij. Veys gaf afgelopen week aan dat hij het zelf voor bekeken hield, maar dat klopt dus niet. Volgens Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) had de partij genoeg van zijn fratsen. “Het beraad over Tanguy loopt al maanden. Zijn manier van communiceren getuigt van weinig stijl.”

Gemeenteraadslid Tanguy Veys (45) is geen onbesproken figuur in de Blankenbergse politiek. Veys pakt op sociale media of in de gemeenteraad regelmatig uit met persoonlijke aanvallen die op het randje zijn of er net over gaan. In 2014 werd hij nog uit de gemeenteraad ontzet door de politie.

Zijn partij het Vlaams Belang had stilaan genoeg van zijn fratsen en besliste om niet met Veys als lijsttrekker naar de gemeenteraadsverkiezingen te trekken. Dat gebeurde na rijp beraad. De beslissing werd gesteund door zowel het nationale, het provinciale als het regionale bestuur.

“Fout verhaal”

“Het beraad over Tanguy loopt al maanden binnen de partij”, zegt Stefaan Sintobin (Vlaams Belang), Vlaams parlementslid en lijsttrekker in Brugge. “Zijn stijl en persoonlijk aanvallen op bepaalde personen binnen het stadsbestuur en bij de politie storen ons al geruime tijd. Uiteindelijk hebben we beslist om niet meer verder te gaan met Tanguy.”

Afgelopen week stapte Veys zelf naar de media met het nieuws dat hij de partij verlaat. Dat verhaal bleek niet te kloppen. “We hadden gehoopt dit in der minne te regelen, maar Tanguy verplicht ons te reageren nadat hij zelf met een fout verhaal naar buiten kwam.”

Beter Blankenberge

Veys zelf betreurt de beslissing en het feit dat hij nooit gehoord werd door zijn partij. “Ik stel mijn manier van politiek voeren niet in vraag door deze beslissing. Integendeel: ik betwist dat het Vlaams Belang zelf een klare visie heeft op politiek voeren”, zegt Veys. “Plots moeten ze mij niet meer hebben, maar daarvoor was er nooit een probleem. Men wil nu gewoon optreden om te voorkomen dat ook andere raadsleden buiten de lijntjes kleuren.”

Veys wil nu met een eigen lijst - Beter Blankenberge - naar de gemeenteraadsverkiezingen trekken. “Ik broed al twee jaar op dat idee”, zegt hij. “Een nieuwe lijst moet de drempel voor ander partijen verlagen om samen te werken. Onder de naam Vlaams Belang ging dat niet door het cordon sanitaire.”

Tot de verkiezingen wil hij zijn mandaat bij het Vlaams Belang uitdoen, maar dat ziet de partij niet zitten. “In onze naam zetelen en tegelijkertijd een nieuwe lijst starten? Dat lijkt ons nu toch eigenaardig”, zegt Sintobin. “We hopen dat Tanguy het mandaat gewoon teruggeeft of tot de verkiezingen onafhankelijk in de gemeenteraad zetelt.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees