Wemmelse kiezer krijgt computer in plaats van potlood en papier (maar andere gemeenten blijven achter)

Wemmelse kiezer krijgt computer in plaats van potlood en papier (maar andere gemeenten blijven achter)

Bij de vorige verkiezingen in Wemmel werd nog manueel gestemd. Foto: jhp

Wemmel / Grimbergen / Kapelle-op-den-Bos / Londerzeel -

Ook Wemmel maakt net zoals veel andere gemeenten in onze regio de overstap naar het digitaal stemmen. Alleen Meise, Kapelle-op-den-Bos en Londerzeel blijven achter, en houden vast aan potlood en papier.

“We zijn niet over één nacht ijs gegaan om deze beslissing te nemen”, zegt burgemeester Walter Vansteenkiste (WEMMEL). “Naast de kostprijs van eenmalig 180.000 euro - die in het budget is voorzien - moesten we ook zeker zijn dat alles wettelijk tijdig in orde is. Het schepencollege kreeg inmiddels een infosessie van de betrokken firma en het stemmen via computer is echt heel eenvoudig. Als de hele levering en installatie én oefensessies voor de bevolking tijdig in orde geraken, wordt er in Wemmel digitaal gestemd. Ook moet het hele systeem drie maanden op voorhand getest en gekeurd zijn, voordat we ermee verder kunnen gaan. De firma verzekerde ons dat dit mogelijk is.”

Onhandig

Wemmel stemde tot de vorige verkiezingen nog manueel. Maar ook dat zorgde voor commentaar. “We kregen vaak opmerkingen van inwoners die het stemformulier te onhandig vonden omdat het heel groot is. Door de regelgeving over faciliteiten, moet er meer informatie op onze stembrieven staan dan in andere gemeenten, onder andere ook omdat er bij bepaalde verkiezingen meer lijsten kunnen opkomen.”

“Bij ons zijn er bijvoorbeeld ook al aparte OCMW-raadsverkiezingen, wat een extra stemformulier met zich meebrengt. Die formulieren krijgen zo het formaat van affiches. Digitaal zal het vlotter gaan.”

Oefensessies

Wemmel gaat de bevolking wel uitvoerig inlichten. Vansteenkiste: “Er komen oefen-stemcomputers in de bibliotheek, in het gemeentehuis en administratief centrum waarop mensen vrij kunnen oefenen. Daarnaast komen er ook minstens twee oefensessies voor onze inwoners.”

Digitaal stemmen werkt ook kostenbesparend. “Je hebt de eenmalige investering, maar na 5 tot 6 verkiezingen is die kost eruit. Je mag niet vergeten dat we van 18 naar 12 stembureau's gaan. 151 gemeenten stemmen al digitaal, velen al van voor 2006. In onze regio kwamen er Grimbergen en Asse in 2012 bij de ‘digitaal-stemmers’ bij. Wemmel volgt dus dit jaar.”

Blinde vlek

‘Blinde vlek’ in de hele regio zijn de gemeenten Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise. En dat heeft met die eenmalige aankoopprijs te maken. zegt Londerzeels burgemeester Nadia Sminate (N-VA): “Bij ons zal het nog met potlood zijn. Je mag niet vergeten dat de gemeente die computers zelf moet financieren.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio