Britten blijven heersen bij de juniores, Belgen zakken volledig door het ijs

Britten blijven heersen bij de juniores, Belgen zakken volledig door het ijs

Foto: Photo News

De Brit Ben Tulett is de nieuwe wereldkampioen veldrijden. Hij haalde het op een loodzwaar parcours voor de Tsjech Kopecky en de Nederlander Kamp. Gerben Kuypers was de eerste landgenoot op een achtste plaats.

Op een superlastig parcours kwamen de Belgen nooit in aanmerking voor de wereldtitel. Al na één ronde ontstond onder impuls van de Zwitserse favoriet Rouiller een kopgroep van vijf renners, zonder landgenoten. Indelen was echter de boodschap. Van Rouiller zou in het verdere wedstrijdscenario geen sprake meer zijn, van de Brit Ben Tulett en de Tsjech Kopecky des te meer. Het was Tulett die als eerste in de aanval trok, Kopecky kwam aan het eind van de derde ronde aansluiten. Achter het leidende duo ontstond een gevecht voor de derde medaille met onder meer West-Vlaming Gerben Kuypers, misschien wel de minst verwachte renner van de Belgen.

Terwijl Tulett en Kopecky onderling uitmaakten naar wie het goud zou gaan, moest Kuypers toezien hoe de Nederlanders de strijd voor brons in hun voordeel beslechtten . Vooraan plaatste Tulett een nieuwe versnelling waar Kopecky geen antwoord op had. Tulett ploeterde zich een voorsprong bij elkaar die hij niet meer zou afgeven.

En zo wint Groot-Brittannië, na Pidcock vorig jaar, opnieuw de wereldtitel bij de juniores. Dat Tulett wint, is niet echt een verrassing. Hij won dit seizoen al de wedstrijden op de Koppenberg en Overijse, twee vergelijkbare parcoursen. Tulett wil het trouwens maken in het veldrijden. Vanaf 1 september zal hij uitkomen voor het opleidingsteam van de broers Roodhooft. Hij zal zijn wereldkampioenentrui een volledig seizoen kunnen tonen.

In de achtergrond zakte Gerben Kuypers in de slotronde door het ijs. Hij werd uiteindelijk achtste. Het zilver was voor de Tsjech Kopecky, de Nederlander Kamp pakte het brons.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.