WK vrouwen-beloften

Britse Richards maakt favorietenrol waar, Belgen zijn nergens, zelfs Oostenrijk heeft medaille beet

Britse Richards maakt favorietenrol waar, Belgen zijn nergens, zelfs Oostenrijk heeft medaille beet

Foto: BELGA

Er stond bij de vrouwen-beloften geen maat op de Britse Evie Richards. De topfavoriete haalde het met ruime voorsprong op de Nederlandse Alvarado. Het brons ging naar, u leest het goed, de Oostenrijkse Nadja Haigl. Laura Verdonschot kwam niet voor in het wedstrijdscenario en eindigde nog net in de top tien.

De kopstart was voor de Nederlandse Alvarado maar de Rotterdamse kreeg al snel de Britse Evie Richards, de beloften-wereldkampioene van 2016, in haar spoor. En dan weet je hoe laat het is. Richards heeft dit seizoen maar met mondjesmaat gecrosst maar maakte eerder deze winter al indruk door op verbluffende wijze de WB-wedstrijd in Namen te winnen. Voor alle categorieën, welteverstaan.

Het viel op dat de rensters met een achtergrond in het mountainbiken goed voor de dag kwamen. Evie Richards en Nadja Heigl zijn overwegend mountainbiksters die zich ’s winters sporadisch met veldrijden amuseren. En dat loont, zo blijkt. Van de fulltime-crossers bleef enkel de Nederlandse Alvarado overeind.

Heel even werd het in de slotronde nog spannend toen Richards met een technisch defect kreeg af te rekenen. Alvarado kon hierdoor de kloof nog wel verkleinen maar terugkeren tot in het spoor van Richards zat er niet meer in.

En zo kregen we dus een tweede gouden WK-medaille voor Groot-Brittannië, een tweede WK-medaille voor Nederland dankzij een atlete met Dominicaanse roots en de eerste WK-medaille ooit voor Oostenrijk.

Corrigeer