Sanne Cant: “Bij het ingaan van de laatste ronde dacht ik ook dat het verloren was”

Sanne Cant: “Bij het ingaan van de laatste ronde dacht ik ook dat het verloren was”

Foto: BELGA

Sanne Cant is de oude en nieuwe wereldkampioene veldrijden. Maar de Kempense moest tot het uiterste gaan om de Amerikaanse Kathy Compton af te houden. Cant reed in de slotronde alsnog weg van haar Amerikaanse opponente.

Sanne Cant had haar emoties goed onder controle na afloop. “Ik ben dan ook echt moe”, reageerde de renster van IKO-Beobank. “Dit was veruit de moeilijkste race uit mijn carrière. Bij het ingaan van de laatste ronde dacht ik ook dat het verloren was. Ik had een gat laten vallen door een stomme fout. Ik wist wel dat het eerste stuk me beter lag en dat ik als ik het gat wilde dichtrijden, het daar zou moeten gebeuren.”

De Amerikaanse Compton reed op dat moment meer dan een handvol seconden voor Cant. “De kloof bedroeg zeker zes seconden en ik zag niet goed waar ik ze kon dichten. Maar voor de lange afdaling kon ik toch weer de leiding nemen. Ik sloeg een klein gaatje en ben dan vol gas doorgegaan tot aan de finish. Opnieuw, dit was met voorsprong mijn hardste wedstrijd ooit. Ik zat tegen de krampen aan. Die laatste acht minuten heb ik alles gegeven. De laatste trap die ik moest geven was echt verschrikkelijk.”

Sanne Cant: “Bij het ingaan van de laatste ronde dacht ik ook dat het verloren was”
Foto: Photo News

Stinkende champagne

Uiteindelijk bedroeg het verschil toch twaalf seconden. “Eén klein foutje en Kathy had opnieuw in mijn wiel gezeten. Door al het loopwerk explodeerden mijn benen ook. Eerlijk, ik had het Kathy ook wel gegund. Zij heeft dit seizoen van september tot nu overal meegedaan. Zij verdiende de wereldtitel ook wel.”

Maar ook Cant verdiende de wereldtitel, besefte ze. “Ik heb het voorbije seizoen bewezen dat ik de trui waard ben”, klonk het. “In september won ik de tweede wereldbekerwedstrijd van het seizoen en nu in februari word ik wereldkampioen. Dan mag je jezelf een waardige wereldkampioene noemen. En ik hoop dat ik de trui nog enkele jaren mag behouden. Vorig jaar was mooi omdat het een prachtig duel was met Marianne Vos. Nu win ik op een parcours waarvan velen dachten dat het niets voor mij zou zijn. Ik ben blij dat ik kon tonen dat ik ook dit kan.”

Sanne Cant: “Bij het ingaan van de laatste ronde dacht ik ook dat het verloren was”
Foto: BELGA

En nu? De podiumceremonie met de nodige flessen champagne volbracht ze alvast met de glimlach. “Die champagne stinkt echt hard”, lachte ze voor de camera’s van de VRT. “Ik ga subiet eens goed vieren. Ik ben echt superblij dat ik mijn wereldtitel heb kunnen verlengen. Dit is een ongelofelijk moment voor mij.”

Corrigeer