Ploegleider Sanne Cant hardhandig aangepakt door security: “Dit kan ik niet laten passeren”

Ploegleider Sanne Cant hardhandig aangepakt door security: “Dit kan ik niet laten passeren”

Foto: Photo News

Grote heisa na de wereldtitel van Sanne Cant. Toen haar broer Kevin en haar mecanicien Dieter Clerx hun kampioene meteen na de finish kwamen feliciteren aan het podium werden ze hardhandig tegengehouden door de security. In het tumult dat nadien ontstond kreeg ploegmanager Philip Roodhooft rake klappen en werd hij geboeid afgevoerd naar het politiekantoor. Ondertussen heeft hij het commissariaat mogen verlaten en was hij om 19u30 terug in zijn hotel. “Een blauw oog, een bebloede lip en mijn kaak staat dik. Dit kan ik niet laten passeren. Ik heb klacht ingediend”, vertelde Philip Roodhooft aan onze redactie.

De vreugde in de entourage van Sanne Cant was zaterdag van korte duur. Toen haar broer Kevin en haar mecanicien Dieter Clerx hun kampioene gingen feliciteren aan het podium, kregen ze meteen de security op hun nek.De bemiddelingspoging van Christoph Roodhooft, manager van de ploeg van Sanne Cant, had een averechts effect op de agressieve security. Hij werd hardhandig aangepakt door de veiligheidsmensen. Toen zijn broer Philip, die wel op de rechtmatige manier tot achter het podium was geraakt, dat zag gebeuren probeerde hij tussenbeide te komen. Waarop hij door één van de securitymensen vastgehouden werd en van een andere beveiligingsagent een vuistslag vol in het gezicht kreeg.

“Ik was wel op de juiste manier met mijn pasje tot op het podium geraakt en stond te praten met bondsvoorzitter Tom Van Damme toen ik het tumult achter mij zag gebeuren”, deed Philip Roodhooft zijn verhaal aan onze redactie. “Onder andere mijn broer Christoph werd hardhandig aangepakt. Toen ik mee ging bemiddelen ontaardde de situatie in één groot trekken en sleuren. Het ging er zeer agressief aan toe, nooit meegemaakt. Kevin en Dieter werden niet weggeleid, maar letterlijk over de grond weggesleurd. Zelfs bondscoach Sven Vanthourenhout en Peter Vandenabeele van de UCI werden stevig bejegend. Er was geen lievemoederen aan. Met de nodige lichamelijke schade te gevolg. Mijn lip is kapot, ik heb een blauw oog en mijn kaak is dik. Dit kon ik niet laten passeren, vandaar dat ik klacht heb ingediend bij de politie.”

Uiteindelijk werd Philip Roodhooft geboeid en samen met zijn vrouw Nathalie afgevoerd naar het politiecommissariaat van Maastricht. Daar legde hij een verklaring af, die door verschillende getuigen werd onderschreven. Daarop besloot de politie om geen verder gevolg te geven aan het incident. De politie excuseerde zich bij Philip Roodhooft en bood zelfs aan om hen terug naar het hotel te brengen.

Sven Vanthourenhout: “De security waande zich boven iedereen, nooit meegemaakt”

Omstaanders wezen achteraf vooral de veiligheidsdiensten met de vinger. Die zouden veel te brutaal te werk zijn gegaan. “Compleet onverantwoord hoe die security tewerk ging”, zei een duidelijk geschrokken bondscoach Vanthourenhout. “De security waande zich boven iedereen. Er was echt geen bemiddelen aan. Zo’n veiligheidspersoneel verwacht je misschien in het nachtleven, maar in het wielrennen hoort dat niet thuis. Dit heb ik nog nooit meegemaakt. (lees meer)”

Lid organisatie: “Philips bebloede lip sprak boekdelen.”

Koen Monu, lid van het organisatiecomité, gaf meer uitleg bij Sporza. “Ik was er niet van bij het begin bij, maar ik vond het zeer verregaand dat Philip Roodhooft en zijn vrouw in de boeien werden geslagen en naar het politiekantoor werden gevoerd. Zij zijn intussen weer op hun hotel, maar Philips bebloede lip sprak boekdelen.”

“Ik zit in de organisatie en ik heb uitgelegd dat ik niet kan geloven dat Philip of Christoph agressief is geweest nadat ze juist hun wereldkampioene op het podium hadden zien staan. Het is niet alledaags dat je wereldkampioen wordt en dat je 10 minuten later alles naar nul ziet vallen.”

Ploegleider Sanne Cant hardhandig aangepakt door security: “Dit kan ik niet laten passeren”
Philip en Christoph Roodhooft Foto: foto joren de weerdt
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.