REACTIES. Wereldkampioen Iserbyt deelt sneer uit aan falende Pidcock en verklaart opvallend zegegebaar

Elis Iserbyt kroonde zich in Valkenburg voor de tweede keer tot wereldkampioen bij de beloften. Hij moest in de beginfase even achter de Nederlander Joris Nieuwenhuis aan, maar de renner van Marlux-Bingoal ging er al snel over en stoof weg. Van topfavoriet Tom Pidcock was er dan al lang geen spoor meer, die werd teleurstellend 15e. Iserbyt zal het worst wezen. “Dit is geweldig.”

LEES OOK: Oersterke Iserbyt rijdt de tegenstand kapot en is voor de tweede keer wereldkampioen

“Ik kan het niet geloven”, stamelde een dolgelukkige Iserbyt voor de televisiecamera’s. “Ik heb er hard voor gewerkt, ik weet niet wat er gebeurt. Joris startte snel, maar ik weet uit de vorige wedstrijden dat hij nadien wat terugzakt. Daarom reed ik mijn eigen tempo, ook met het oog op het zware parcours.”

 

Het parcours lag er heel anders bij dan zaterdag, omdat het al een dag niet meer regende. “Dat was een meevaller voor mij”, aldus Iserbyt. “Deze ochtend ging ik een eerste rondje rijden en merkte ik dat het veel minder glad was dan gisteren. Het zou meer op kracht aankomen en dat zijn de wedstrijden die me beter liggen. Dan kan je hogere wattages rijden.”

REACTIES. Wereldkampioen Iserbyt deelt sneer uit aan falende Pidcock en verklaart opvallend zegegebaar
Foto: BELGA

Het was een verraderlijk parcours, met een lastige ondergrond en enkele moeilijke passages. “Joris was beter in de afdalingen, daar ging ik ook even tegen de grond. Maar op de kracht- en loopstukken maakte ik tijd goed. Deze titel is mooi voor België en Sven Vanthourenhout, onze nieuwe bondscoach. Ook voor de ploeg is dit fantastisch. Het is een mooie dag.”

Sneer naar Pidcock en co

Opvallend: na het traditionele juichen legde Iserbyt zijn vinger op de lippen toen hij over de meet reed. Wilde hij iemand het zwijgen op leggen? “Vooraf deed Pidcock enkele grote uitspraken over vorig jaar. Ik vind dat een renner een beetje bescheiden moet blijven ook. Hard werken is de boodschap en ik heb vandaag getoond dat dat de beste manier is”, sneerde Iserbyt bij onze man. “Mijn gebaar was deels naar hem gericht, maar ook naar de mensen die niet meer in mij geloofden vorig jaar. Ik ben blij dat de bond, mijn familie, mijn trainer en mijn vrienden wel in mij zijn blijven geloven. Dat maakt het des te mooier om het af te maken vandaag en te tonen wie de beste is dit seizoen.” En nu een groot feest. “Zeker, dat is het mooiste eraan”, besloot een lachende Iserbyt.

REACTIES. Wereldkampioen Iserbyt deelt sneer uit aan falende Pidcock en verklaart opvallend zegegebaar
Iserbyt legt de concurrentie het zwijgen op: hij is de beste. Foto: Photo News

Pidcock gedesillusioneerd : “Had beter niet meegedaan”

De grote verrassing kwam van favoriet Tom Pidcock. Die startte slecht, leek zich even te herpakken, maar zakte dan helemaal door het ijs. Hij kwam pas al 15e over de streep, op 3’57” van Iserbyt. “Ik heb geen idee wat er gebeurde, ik kon gewoon niet sneller”, zei een doodeerlijke en ontredderde Pidcock voor de televisiecamera’s. “Een offday. Zo kan je het noemen. Het lukte gewoon niet, het is een enorme ontgoocheling. Ik had beter niet meegedaan.”

Belgisch kampioen Thijs Aerts werd vijfde. Een mooi resultaat, maar hij had geen superdag. “Ik voelde aan de start dat ik snel moest openen, maar dat lukte niet”, klonk het in de studio bij Karl Vannieuwkerke. “Na een halve ronde kwam ik pas in mijn ritme, maar ik kwam er niet helemaal door.” Zijn ploegmaat bij Telenet-Fidea Lions, Pidcock, kende een offday. “Hij leek er na een moeilijke start even door te komen, maar een halve ronde later stond hij precies stil. Misschien speelde de druk een rol. Hij is tenslotte nog maar een eerstejaars.”

Een zichtbaar geëmotioneerde Aerts stond nadien ook onze man te woord. “Ik wilde graag eens op het podium staan bij de beloften. Ik ben twee keer vierde geweest. Ik was er klaar voor, maar het ging niet”, zei Aerts met tranen in de ogen. “Ik weet niet hoe het komt. Ik raakte niet vooruit. Slecht ging het niet, maar ik had een betere dag nodig voor het podium. Ik hoopte dat ze voor mij zouden stilvallen, maar dat gebeurde niet.” De titel was wel voor een landgenoot. “Ik gun het hem. Hij heeft sterk gereden. Of ik mee ga vieren? Straks misschien wel, maar laat hem eerst maar genieten.”

Yannick Peeters

De Clercq: “Denk dat Iserbyt volgend jaar ook nog crossen bij beloften rijdt”

Marlux-Bingoal-ploegleider Mario De Clercq was zeer tevreden met de zege van zijn poulain. “Ik had direct een goed gevoel, maar de risico’s op dit parcours zijn groot. Zelfs met 25 seconden voorsprong blijft het een dubbeltje op zijn kant. Maar hij heeft dat uitstekend gedaan. Het was een moeilijk seizoen voor de ploeg, we zitten in een overgang. Dit is een opsteker”

Maakt Iserbyt volgend seizoen voltijds de overstap naar de profs? De Clercq zou dat nog niet doen. “Je ziet dat hij nog niet het niveau heeft van Van Aert en Van der Poel, niemand trouwens. Het zou in mijn ogen geen slecht idee zijn om ook volgend seizoen nog crossen bij de beloften te rijden. Maar we gaan dat nog bekijken.”

REACTIES. Wereldkampioen Iserbyt deelt sneer uit aan falende Pidcock en verklaart opvallend zegegebaar
Foto: Photo News
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.