Wout van Aert: “Dit was één van de beste dagen van mijn leven op de fiets”

Wout van Aert: “Dit was één van de beste dagen van mijn leven op de fiets”

Na de finish moest vriendin Sarah de verkluemde handen van de kersverse wereldkampioen verwarmen Foto: twitter

Wout van Aert (Crelan-Charles) heeft zondag in het Nederlandse Valkenburg voor de derde keer in zijn carrière de wereldtitel in het veldrijden veroverd. Michael Vanthourenhout pakte op 2:13 van de winnaar verrassend het zilver, topfavoriet Mathieu van der Poel moest vrede nemen met brons en blijft dus op één wereldtitel (2015) steken.

De 23-jarige Van Aert domineerde bijna van start tot finish en reed zijn rechtstreekse concurrent Van der Poel volledig in de vernieling.

 

 

“Dit was één van de beste dagen van mijn leven op de fiets”, reageerde hij meteen na de finish. “Toen ik alleen kwam, zat het op mentaal vlak helemaal goed. Ik kon een uur lang boven mijn limieten rijden. Het is een wereldkampioenschap, ik wou geen risico’s nemen door trager te gaan rijden en dus ben ik een uur lang voluit blijven gaan.”

“Op het einde was ik compleet dood. In ronde vijf maakte ik wel een foutje op het laagste punt van het parcours, daarna was ik een halve ronde uit mijn ritme maar voor die laatste. Drie titels pakken in cyclocross is een speciale prestatie, dat hebben nog niet veel mensen gedaan en degenen die het wel deden zijn iconen in onze sport. Hier heb ik hard voor gewerkt, nu is het tijd om te genieten!”

Van Aert had verder nog lovende woorden voor de landgenoten. “Dit is ook geweldig voor België, we hadden een fantastisch team voor dit WK en de sfeer was heel goed. Deze ochtend had ik geen stress en daar moet ik ook hen voor bedanken. Wij zijn nog altijd een van de grootste fietslanden en ik ben blij dat ik voor mijn land deze titel kon pakken.”

“Dit zal altijd het seizoen van Mathieu blijven”

“Ik had een zware strijd verwacht”, zei hij even later in de studio van Sporza. “Mathieu was fantastisch sterk dit seizoen maar had niet verwacht om zo te domineren vandaag. Het WK is een speciale dag. Ik heb geen stress voor deze koersen: ik had niets te verliezen en kon met open vizier strijden. Ik ben aan het genieten nu.”

“Ik heb niet echt speciaal doorgetrokken maar heb mijn ritme gereden. Het was gewoon belangrijk om mijn ding te doen en in de juiste cadans te komen. Het zal echter altijd het seizoen van Mathieu zijn, daarin is hij de sterkste geweest. Maar een WK is een andere koers”, volgens de drievoudige wereldkampioen.

Hoe omschrijft Wout van Aert zelf zijn prestatie op het WK? Onze man vroeg het hem:

 

 

 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.