Leerkrachten deeltijds kunstonderwijs betogen tegen Crevits in Torhout

Torhout -

LeVeDKO, de vereniging voor leerkrachten uit het deeltijds kunstonderwijs, heeft zondagmiddag een betoging georganiseerd in Torhout, de thuishaven van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Een 200-tal actievoerders uit heel Vlaanderen trok onder muzikale begeleiding van het station naar de markt om zijn ongenoegen te uiten over het nieuwe decreet van Crevits voor het deeltijds kunstonderwijs.

De Commissie Onderwijs keurde het decreet afgelopen donderdag goed en de bijsturingen die op het einde nog werden toegevoegd zijn voor de actievoerders ontoereikend. “Dit decreet brengt de kwaliteit van het deeltijds kunstonderwijs in gevaar”, stelt dansdocent en LeVeDKO-voorzitter Kristel Poupaert onomwonden.

“Het is niet omdat er nog snel enkele cijfers werden aangepast en de afstandsnormen voor nieuwe vestigingsplaatsen verdwenen dat dit plots een droomdecreet is geworden. Het voorziene budget blijft ontoereikend en er is niets dat erop wijst dat we niet met overvolle klassen zullen zitten. De werkdruk voor de leerkrachten, directies en secretariaat zal stijgen. Wij willen dat dit decreet op zijn minst wordt uitgesteld tot september 2019 zodat wij voldoende tijd hebben om ons te organiseren.”

Vervangster

De actievoerders waren eerst van plan om naar de woning van de minister te stappen, maar hielden uiteindelijk halt op de Markt. Omdat minister Crevits in Menen zat voor een eerder vastgelegde afspraak, wachtte de Torhoutse schepen van Onderwijs, Lieselotte Denolf , een partijgenote van Crevits, de weinig dankbare taak op de actievoerders te woord te staan.

“Ik zal jullie bezorgdheden aan de minister overmaken”, stelde ze. “Maar ik wil benadrukken dat lang niet iedereen negatief staat tegenover dit decreet. De directeur van onze eigen kunstacademie is tevreden met wat er uiteindelijk uit de bus is gekomen. In Torhout zien we de voordelen van het decreet en starten we met volle goesting in september 2018.”

Petitie

De schepen kreeg tot slot nog een petitie overhandigd met 5.700 handtekeningen van leerkrachten uit het deeltijds kunstonderwijs. Crevits ontving vrijdag al een delegatie van LeVeDKO op haar kabinet. “

Ik begrijp dat er bezorgdheden zijn en ik heb daar ook begrip voor”, klonk haar antwoord toen. “Maar we moeten het ijzer smeden als het heet is. Daarom starten we op 1 september maar geven we de academies wel de nodige ademruimte om hiermee aan de slag te gaan. De onderwijsinspectie zal de academies hierbij begeleiden en coachen.”

Corrigeer

NIEUWS