Buren klagen over geur- en lawaaihinder van energiebedrijf: “Het water is verontreinigd en stinkt”

Omwonenden en raadsleden van GroenRood beschuldigen VC Energy van milieuovertredingen. Foto: jdv

Gent / Deinze / Nevele -

Omwonenden van energiebedrijf VC Energy in de Moerstraat, op de grens van Nevele, Deinze en Gent, hielden een protestactie tegen de milieuoverlast die het bedrijf zou veroorzaken. De zaakvoerder ontkent alle aantijgingen.

Volgens de buren zou het bedrijf VC Energy beter verkassen naar een industrieterrein. Nu bevindt het zich in een agrarisch waardevol gebied. De omwonenden beschuldigen het energiebedrijf er ook van dat het veel regels aan zijn laars lapt.

“In 2016 kregen we van de Vlaamse Milieumaatschappij de bevestiging dat de verontreiniging van het water in de grachten rond het bedrijf een gevolg is van lozingen door VC Energy. Nog altijd is het water verontreinigd en verspreidt het een onaangename geur.”

Veel grotere loodsen

De leden van GroenRood uit Deinze en Nevele steunen de bewoners in hun verzet. “De talloze uitbreidingen op de oorspronkelijke plannen maken dat het bedrijf nu niet meer zou vergund worden”, zegt gemeenteraadslid Dirk Stroobandt. “De citernes en loodsen zijn veel groter dan in de oorspronkelijke aanvraag vermeld”, zo vult OCMW-raadslid Eddy Donné aan.

“Het bedrijf veroorzaakt verder veel vrachtverkeer, lawaaihinder, en uitstoot van schadelijke gassen én het loost bovendien afvalwater in de waterlopen. Voldoende om mensen en dieren ziek te maken. Het is een duidelijk uit de hand gelopen project, en dan nog zonder groene buffer rond het bedrijf”, aldus nog Donné.

Controles doorstaan

Zaakvoerder Carlos Van Crombrugghe van VC Energy zegt dat zijn bedrijf over alle nodige vergunningen beschikt en ook alle controles doorstaat.

“Ik investeerde zelfs 700.000 euro in een filterinstallatie van hetzelfde type en dezelfde grootte als die van de intercommunale voor huisvuilverbranding”, vertelt de man. “Dat is meer dan verplicht.”

In die redenering wordt de ondernemer bijgetreden door schepen van Milieu Bruno Dhaenens (Open VLD) van Deinze. “Het bedrijf beschikt over een sluitende vergunning”, zegt Dhaenens. “Daarenboven wordt Energy door onze stedenbouwkundige dienst voortdurend gecontroleerd op het naleven van bouwvergunningen.”

Lagune met folie

Momenteel ontsieren hoge aarden bermen de omgeving van het bedrijf. Dat is een gevolg van de aanleg van een vijver en een lagune. “Die vijver is een infiltratiebekken”, zegt bedrijfsleider Van Crombrugghe. “In geval van nood kan de brandweer daaruit water putten. De bermen die er nu nog liggen, verdwijnen uiteraard. De lagune gaan we met een folie afdekken.”

“Wat de kritiek op de capaciteit van mijn bedrijf betreft: die is sinds 2010 niet meer verhoogd. En alle metingen over uitstoot tonen aan dat die ver onder de normen ligt.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees