Vernieuwde kerk krijgt polyvalente toekomst én cohousingproject naast de deur

Vernieuwde kerk krijgt polyvalente toekomst én cohousingproject naast de deur

Een expo over de geschiedenis van de kerk deed de buurt een laatste keer terugblikken. Foto: mgb

Sint-Niklaas -

De Paterskerk zal dit najaar omgevormd worden tot gemeenschapscentrum. De huidige parking, tuin en zaal Familia maken plaats voor sociale woningen en het tweede cohousing-project in de stad, ‘Cohousing Paterssite’.

Na Cohousing Waasland in de Clementwijk krijgt de stad binnenkort een tweede cohousing-project. Op de locatie van de huidige zaal Familia zullen nieuwe appartementen worden gebouwd, waarvan een aantal ruimtes gemeenschappelijk zijn. Er zijn gesprekken met Abbeyfield, een organisatie die cohousing voor senioren organiseert. Daarnaast is er ook een groep die zelf ‘Cohousing Paterssite’ heeft opgestart. “Met die kleine groep zitten we al enkele maanden samen om het project voor te bereiden”, zegt Els Van de Steene. “We zoeken nog een aantal jonge gezinnen met kinderen, want we willen verschillende generaties bij elkaar brengen. Op zondag 25 februari organiseren we om 10 uur een infomiddag in het Infopunt van de Elisabethwijk.” Carine Van Remoortere uit Haasdonk is alvast geïnteresseerd in het project. “Mijn dochter gaat binnenkort alleen wonen en ik zou graag iets nieuws opbouwen met enkele buren. Ook de centrale locatie in de stad spreekt me aan.”

Vernieuwde kerk krijgt polyvalente toekomst én cohousingproject naast de deur
Foto: Interwaas

Polyvalente kerk

De plannen voor het project werden afgelopen zaterdag uit de doeken gedaan samen met de verdere plannen voor de Paterssite. Die werden toegelicht door Bart Casier en Griet Boodts van Interwaas. “Vanaf april worden voorbereidende werken uitgevoerd, en na de zomer wordt de kerk omgevormd tot gemeenschapscentrum. Er komt een grote polyvalente ruimte en een kleinere zaal die van elkaar gescheiden worden door een doosvormige constructie. Daarin worden de technische ruimtes, een vergaderzaal, toiletten en keuken ondergebracht. De doos werkt ook als akoestisch schot om de twee hoofdruimten van elkaar te scheiden. De ruimtes zullen gehuurd kunnen worden door verenigingen en vzw's, net zoals dat kan met de huidige zaal Familia.” De grote, kleine en vergaderzaal kregen respectievelijk de namen 't Schip, 't Koor en 't Dorsaal, een idee van Erwin Van Broeck die in de buurt werkt. Hij kreeg als prijs vijftig cinematickets.

Vernieuwde kerk krijgt polyvalente toekomst én cohousingproject naast de deur
Foto: mgb

Klaar tegen 2020

Na de werken aan de kerk zal ook de rest van de site onder handen genomen worden. Zaal Familia en het klooster worden gesloopt en op die locaties komen sociale woningen en het cohousing-project. Centraal komt een nieuw aangelegde tuin met daarin ook de magnolia en twee beuken uit de huidige Paterstuin. De parking wordt volledig ondergronds. Tegen eind 2020 zou alles afgerond moeten zijn.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio