Gents stadsbos weer stapje dichterbij: Natuurpunt koopt 35 hectare van Vinderhoutse bossen

Het bos in Drongen, Mariakerke en Vinderhoute wordt stilaan een stadsbos ten behoeve van wandelaars, fietsers en ruiters. Foto: foto’s Stad Gent en Filip Van den Bossche

Gent -

Natuurpunt heeft 35 hectare gekocht van de Vinderhoutse bossen. Tegen eind dit jaar wil de natuurbeweging het stuk bos, dat tot nog toe in ­privéhanden was, toegankelijk maken voor wandelaars.

Natuurpunt, een vereniging van ruim honderdduizend leden die kwetsbare en bedreigde natuur beschermt, is euforisch. Eind vorig jaar slaagde ze erin om 35 hectare of zo’n 70 voetbalvelden bos te kopen in de westelijke rand van Gent. Het gaat om het kerngebied van de zogenaamde Vinderhoutse bossen, een gebied van bijna 640 hectare tussen de Brugsevaart in Mariakerke, de Beekstraat, Boskeetstraat en Gavergrachtstraat in Drongen en de dorpskern van Vinderhoute.

Het stuk dat Natuurpunt nu heeft gekocht, was tientallen jaren in privébezit. Natuurpunt aasde al lang op het stuk bos. “We hebben het nu kunnen kopen dankzij een subsidie”, zegt Bart Vangansbeke van Natuurpunt. “Daar moeten we Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) voor bedanken, en ook de Vlaamse Land Maatschappij (VLM) en het Agentschap Natuur en Bos. Zonder hun hulp hadden we dit nooit kunnen verwezenlijken.”

Ondanks de subsidie zal Natuurpunt zelf nog diep in de buidel moeten tasten. “We hopen dat ook de Stad Gent ons nog wat kan steunen, in deze of de volgende legislatuur.”

Paden in slechte staat

“De aankoop is een reuzenstap vooruit in de realisatie van een mooi stadsrandbos voor alle Gentenaars”, zegt projectleider Stefan De Brabander van de VLM.

Het stuk is een belangrijke schakel in het al lang gekoesterde plan om in de rand een groenpool aan te leggen waarin wandelaars, fietsers en ruiters kilometers aan één stuk in de natuur kunnen doorbrengen.

Het is wel nog even wachten voor het bos wordt opengesteld. “De dreven van het aangekochte stuk zijn in een te slechte staat”, zegt Bart Vangansbeke. “Het zou veel te gevaarlijk zijn om het bos nu al open te stellen voor het publiek. We moeten heel wat dode takken en bomen verwijderen en paden aanleggen op de minst natte gebieden. Want in de winter staat een groot deel van het bos onder water.”

Natuurpunt hoopt het bos toegankelijk te maken tegen het eind van dit jaar. Dan kunnen recreanten genieten van dit stuk dat al sinds 1770 permanent is bebost maar zelden is betreden.

Vleermuizenparadijs

Het natte bostype van het aangekochte stuk is heel zeldzaam in Vlaanderen. Het is dan ook een beschermd natuurgebied en telt tal van boomsoorten. Het heeft een rijke voorjaarsflora en is een vlinderrijk gebied, waar voorts heel wat vogelsoorten broeden en waar vleermuizen, bunzingen, marters, reeën en zelfs damherten leven.

Het bos zal verschillende ingangen krijgen. Aan het Leeuwenhof (oprit R4) in Drongen wordt gewerkt aan een ‘onthaalpoort’ en de Stad Gent zal aan de Campagne in de Gijzelstraat in Drongen-Luchteren een andere ingang creëren. Het is de bedoeling dat het bos ook toegankelijk wordt vanuit Vinderhoute en aansluit op het park Claeys-Bouüaert en de Groene Velden in Mariakerke.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio