Jo ‘Kado’ heeft naam niet gestolen en prinsentitel al helemaal niet

Jo Kado wordt door zijn fans overrompeld. Hij legde met glans de proeven af. Het showgehalte was hoog. Foto: ego

Opwijk -

Jo ‘Kado’ Van Malderen is de elfde prins carnaval van Opwijk geworden. Hij was de enige kandidaat, maar zijn examen om prins te mogen worden, legde hij met glans af en zijn showgehalte was in jaren in de Sint-Paulusgemeente niet meer te zien geweest.

De 22-jarige ambtenaar lokte 450 fans naar de Sint-Pauluszaal. Er werden 339 stembiljetten in de bus gedeponeerd: 319 stemmen waren geldig. Op zijn voorstelling als kandidaat en zijn proeven totaliseerde hij 325 punten. Met de 313 geldige stemmen bijgeteld, kwam hij uit op 638 stemmen, een uitstekend resultaat.

“Er was bepaald dat hij een minimum van 500 punten moest hebben om onze elfde prins te kunnen worden”, zegt voorzitter van de Gatspoëters Kurt Spruyt. Het werd Jo Kado niet gemakkelijk gemaakt.

Als kind kreeg hij die bijnaam omdat hij als enige zoon verwend werd en vaak overstelpt werd met geschenken.

“De drie proeven waren niet van de poes”, zegt Spruyt. “In de eerste proef hadden we tien cadeaus verstopt. Hij vond er acht. Voor de tweede proef heeft hij veel moeite moeten doen. In twee uur tijd de zes leden van Village People van YMCA in hun typische kledij weer tot leven roepen en met die gelegenheidsgroep een spetterend optreden verzorgen. In de derde proef — Stop de band — werd een melodie onderbroken en moest de kandidaat bij de herneming vlotjes verder zingen. Hij slaagde in acht van de tien liedjes.

“Van al de kandidaten die in het verleden alleen voor de titel streden, was dit de top”, vinden de Gatspoëters. “Dit is een uitstekende start van het carnaval. De crisis is duidelijk voorbij. Politieke partijen, zelfstandigen en zelfs een jeugdbeweging gaven een gratis vat, nooit eerder meegemaakt.”

“Aan de basis van zo'n succes ligt de kandidaat zelf. Hij slaagde erin om groepen uit Leuven, Baasrode, Wieze en Opstal naar hier te brengen. Zelfs het overkoepelend orgaan ‘Centrum België’ is een kijkje komen nemen.”

De nieuwe prins was de koning te rijk. “Als vreemde eend in de bijt (Jo woont in Lebbeke) heb ik altijd alles gekregen van Opwijk. Ik geef nu iets terug. Maar ik werd geweldig gesteund door mijn groep de Lapsjaars, die eerder al een prins had met Pieter Vermeiren, alias Chewie. Ik hecht veel waarde aan deze titel en ben ook zeer trots om de elfde prins van Opwijk te mogen zijn.”

Aan zijn verkiezing gingen drie maanden intense voorbereiding vooraf. Voor de vijf liedjes die hij bracht, liet hij zich omringen door danseressen. Hij versierde zelfs een gesmaakt optreden van Hot Marijke. “Zij was haar prijs waard”, besloot Jo Kado Van Malderen met een knipoog.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio