Fit & Gezond

Amerikaanse diëtiste: “Pizza is een beter ontbijt dan cornflakes”

Amerikaanse diëtiste: “Pizza is een beter ontbijt dan cornflakes”

Volgens Chelsey Amer, een diëtiste uit New York, kan je beter een pizza als ontbijt nemen dan een kom cornflakes. Want pizza bevat tenminste niet zoveel suiker en er liggen nog wat groentjes op. Maar voor je morgenvroeg een een Quatro Stagioni in de oven steekt, nog even dit.

Een goede hashtag is het wel, #pizzaforbreakfast. Eéntje die het meteen ook goed deed nadat Amer aan de Britse krant Daily Mail had verteld dat je beter een pizza als ontbijt kan eten dan een kom cornflakes. “Pizza bevat meer proteïnen en verse ingrediënten, waardoor je je langer verzadigd voelt. Een stuk pizza bevat bovendien minder suikers dan de meeste ontbijtgranen.”

Haar advies ging de wereld rond, waarom Amer nog even in haar pen kroop om haar mening te nuanceren. “Voor alle duidelijkheid: ik moedig niemand aan om elke dag pizza te eten als ontbijt”, schrijft ze op haar blog. “Wat ik bedoelde was dat een pizza een evenwichtiger ontbijt kan zijn dan de meeste ontbijtgranen.” Ze wilde inde eerste plaats aankaarten dat ontbijtgranen veel te veel suiker bevatten. Je verteert ze bovendien snel, waardoor je sneller weer honger hebt.

“Ik denk inderdaad dat ze het ludiek bedoelt en wil aantonen dat cornflakes ook niet geweldig zijn”, zegt diëtiste Sanne Mouha. “Een pizza is zeker niet ongezond, maar als je elke dag een stuk als ontbijt eet, loop je toch bepaalde voedingsstoffen mis. Want ontbijtgranen bevatten wel veel vezels en soms zijn ze verrijkt met vitaminen. En het belangrijkste: eet ze met zuivel, melk of yoghurt, waardoor je calcium binnenkrijgt. Daardoor ga je ook langer voldaan zijn dan wanneer je enkel de cornflakes eet.”

“Kijk bij cornflakes in de eerste plaats hoe ze er uitzien. Aan honey pops of coco pops zie je gewoon dat ze niet zo gezond zijn. Ga in plaats daarvoor voor de ontbijtgranen die er wel gezond uitzien, zoals granola of granenvlokken, met veel vezels, nootjes of gedroogd fruit ertussen, … In tweede instantie kan je dan inhoudstabellen gaan vergelijken: hoeveel suikers, hoeveel calorieën zitten erin? Want cornflakes, zelfs met veel vezels, bevatten natuurlijk wel stukken meer suikers dan pizza. Maar door die vezels krijg je ’s ochtends wel langwerkende energie.”

Conclusie: zuivel en vezels zijn prima als ontbijt, maar daarom is het nog geen goed idee om elke dag cornflakes te eten. Of om die cornflakes te vervangen door een puntje pizza. Want volkoren boterhammen of granen zonder toegevoegde suiker, zoals havervlokken, zijn nog het beste als ontbijt.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees