Driedaagse De Panne wordt tweedaagse met Brugge als nieuwe vertrekplaats

Driedaagse De Panne wordt tweedaagse met Brugge als nieuwe vertrekplaats

Foto: Photo News

De klassieke Driedaagse De Panne-Koksijde wordt herleid tot twee dagen, en Brugge wordt twee dagen de nieuwe vertrekplaats. Door gebrek aan belangstelling uit het peloton, besloten de organisatoren al hun energie in een tweedaagse voor mannen en vrouwen te zetten, en een nieuwe Sprint Challenge op de eerste dag af te voeren. De wedstrijdnaam verandert ook in Driedaagse Brugge-De Panne.

De Driedaagse had de intentie op dinsdag 20 maart te starten, met een spectaculaire wedstrijd voor mannen en vrouwen. Over een afstand van respectievelijk 140 km voor de mannen en 70 km voor de vrouwen zouden de renners tussen De Panne (Plopsaland) en Koksijde een nieuwe koers rijden met focus op sprints in lokale rondes in Koksijde. Aan het einde van de dag zou de winnaars van de tussenspurten en de winnaars van de eindsprints gelauwerd worden.

De Driedaagse heeft dit jaar een nieuwe plaats op de wielerkalender, en komt daarmee op de plek waar tot vorig jaar Dwars door Vlaanderen zat. De wedstrijd opent – na Milaan-Sanremo - eigenlijk het tweede deel van het Vlaamse wielervoorjaar, in de aanloop naar de grote kleppers als Recordbank E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.

Om de wedstrijd verder te professionaliseren kreeg de lokale organisator KVC Panne Sportief ook de grote eventspecialist Golazo aan zijn zijde. Die twee hebben nu beslist om de Sprint Challenge als opener van de Driedaagse niet te laten doorgaan. ‘’Er lijkt tot nog toe te weinig belangstelling in het peloton voor dit nieuwe concept. We hadden weinig baat bij een wedstrijd waarin de belangrijke ploegen en renners niet aanwezig zouden zijn. We zagen de Sprint Challenge als een opwarmer, maar het leeft nog niet in het peloton,’’ aldus mede-organisator Nick Van Den Bosch. Golazo zegt nochtans met de Sprint Challenge te hebben willen inspelen op de vraag uit het peloton naar vernieuwing. ‘’Maar als blijkt dat er weinig animo is in het peloton, moet je durven een wedstrijd te schrappen.’’ Enkel Katusha, Lotto-Soudal en Mitchelton-Scott, het vroegere Orica, hadden voorlopig als WorldTour-teams toegezegd.

Brugge nieuwe gaststad

De organisatie steekt daarom liever haar energie in twee andere nieuwe wedstrijden van de Driedaagse, waarvoor de topteams wel inschrijven. Op woensdag en donderdag wordt voor de mannen en de vrouwen twee nieuwe wedstrijden georganiseerd met startplaats Brugge.

De West-Vlaamse provinciehoofdstad moest vorig jaar de Ronde van Vlaanderen afstaan aan Antwerpen, maar vecht terug. Vorig jaar gebeurde dat al met het opnieuw organiseren van de vroegere Elfstedenronde. Wedstrijd overigens gewonnen door wereldkampioen cross Wout Van Aert. Nu komt Brugge dus ook opnieuw aan boord in het wielervoorjaar.

De mannen rijden op woensdag 21 maart de Men’s Classic, tussen Brugge en De Panne, over een afstand van 200 km, met passages over kasseien, langs de duinen en langs de Moeren om in De Panne nog twee lokale rondes af te leggen. Op donderdag 22 maart rijden de vrouwen de Women’s Classic over een gelijkaardig traject, met een totaalafstand van 145 km en eveneens twee lokale rondes. De wedstrijd is gelabeld als UCI World Tour.

Bruno Dequeecker van KVC Panne Sportief stelt dat het inperken tot twee dagen eigenlijk de wedstrijden op woensdag en donderdag alleen maar ten goede zal komen. De Panne-Koksijde zocht een nieuw concept, en stelt dat nu te hebben met zowel voor mannen als vrouwen een mooie opener van de Vlaamse Wielerweek.

Philippe Gilbert won vorig jaar de laatste editie van de vroegere De Panne-Koksijde, een paar dagen later reed hij grandioos naar de zege in de Ronde van Vlaanderen.

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.