Inwoners mogen zelf burgemeester spelen (met budget van 100.000 euro)

Inwoners mogen zelf burgemeester spelen (met budget van 100.000 euro)

Schepen Maarten Van Tieghem (midden) stelt, samen met de gemeentelijke medewerkers Roel Verhaeghe en Valerie Van Auwegem de infobrochure voor over de burgerbegroting. Foto: pdv

Wortegem-Petegem -

De inwoners van Wortegem-Petegem krijgen de kans om zelf 100.000 euro van het gemeentelijk budget uit te geven. Het gemeentebestuur nodigt zijn burgers alvast uit om daar voorstellen voor in te dienen.

“Wortegem-Petegem is de eerste landelijke gemeente die haar inwoners over een deel van het gemeentelijke budget laat beslissen”, zegt schepen van Financiën Maarten Van Tieghem (Open VLD). “We maken daarvoor een bedrag van 100.000 euro vrij.”

De projecten die burgers kunnen indienen, moeten gericht zijn op kleine en nuttige initiatieven die het leven in een straat, wijk of buurt nog aangenamer maken. Dat kan gaan over de aanleg van een hondenweide, of de aankoop of plaatsing van kunstwerken. “Onze inwoners zijn de beste experts in hun buurt”, zegt Van Tieghem.

Maximaal 5.000 euro

“De gemeente zal maar de ingediende projecten en ideeën alleen op hun wettelijkheid toetsen. Het budget wordt verdeeld onder de winnende projecten. Het zullen de inwoners zelf zijn die via een stemming beslissen welke projecten kunnen worden uitgevoerd. Het maximale bedrag per project bedraagt 5.000 euro.”

De gemeente start nu een campagne om haar de inwoners te laten kennismaken met het concept van de burgerbegroting. “Op sociale media lanceerden we een filmpje met nieuwe inwoner en bekende Vlaming Mout Uyttersprot en onze gemeentelijke conciërge Ingrid Vanherzeele in de hoofdrollen”, vertelt de schepen.

Vooral grote steden

“Alle inwoners krijgen midden februari een folder in de bus, met daarin uitleg over de categorieën waarbinnen ze voorstellen kunnen lanceren. Eind deze maand organiseren we ook enkele infomomenten. Vanaf maart tot einde april kunnen de inwoners dan voorstellen indienen. Iedereen zal de kans krijgen om zijn of haar project toe te lichten.”

Het idee van een burgerbegroting is voorlopig alleen al opgepikt in grote steden zoals Antwerpen, Gent, Mechelen en Kortrijk. “Het is een uitdaging om dat te vertalen naar de context van het landelijke Wortegem-Petegem, met amper 6.400 inwoners”, stelt Van Tieghem nog. “Maar ik ben ervan overtuigd dat in de Wortegem-Petegemnaren heel wat expertise en creativiteit schuilt”.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio