VROUWENVOETBAL paris Saint-Germain - Davinia Vanmechelen kan bij PSG betere speelster worden

“Geschrokken van hoog professioneel niveau”

“Geschrokken van hoog professioneel niveau”

Davinia Vanmechelen wil zich amuseren en veel bijleren. Foto: BELGA

Landen -

Van Standard Luik en Racing Genk naar het grote Paris Saint-Germain: Davinia Vanmechelen - eind augustus wordt ze 19 - leeft na die transfer op een wolkje. Ze trok grote ogen op de eerste trainingen omdat het er zo professioneel aan toegaat. Dat is ongewoon voor haar.

Een droomtransfer voor de Landense tiener Davinia Vanmechelen, want al eerder stoorde het lage niveau haar. Dit strookt niet met haar ambities, vandaar dat ze lonkte naar het buitenland, waar het vrouwenvoetbal meerdere trappen hoger staat.

Ze vindt in Parijs de mogelijkheid om die verzuchtingen waar te maken.

“Ik heb hier twee trainingen achter de rug. Wat een verschil in intensiteit en beleving als ik die vergelijk met de trainingen in ons land”, stelt Davinia Vanmechelen vast.

“Terwijl bij Genk twee trainers de trainingen in goede banen leidden, staan er hier liefst zeven klaar, met inbegrip van een arts. We trainen met behulp van de modernste middelen. Op fysiek vlak zijn de trainingen zwaar en serieus. We trainen tweemaal per dag met rustpauzes. In ons land gingen de meesten werken of studeerden ze en waren ze al vooraf niet fris.”

“Ik ben geschrokken van dit hoge, professionele niveau. Zo werken kan hier omdat in deze topclub het budget veel hoger ligt. In die twee sessies leerde ik al ontzettend veel bij. In deze club zijn speelsters van alle nationaliteiten met als voertaal Frans. Wie de taal niet machtig is, volgt lessen. Ik begrijp alles, maar schaaf die taal nog bij.”

Geld

“Ik verdien hier meer, maar geld is niet belangrijk. Nooit keek ik naar de financiële kant. Ik wil me amuseren en veel bijleren om een betere speelster te worden.”

“Het klinkt misschien naïef, maar het is zo. Ik besef dat we met zes aanvalsters zijn: grote concurrentie, maar dat is nodig in een topclub. Als ik niet in de basis sta, dan is dat jammer, maar ik blijf keihard werken om te slagen.”

“Het rugnummer 25 betekent dat ik eens die leeftijd bereikt heb, ook mijn palmares is opgesmukt. Graag de Champions League winnen, hier een vaste waarde worden, er helemaal staan tijdens het wereldkampioenschap in Frankrijk met de Red Flames en doorgroeien als speelster: dat kan allemaal beter bij PSG.”

“Morgen woensdag wordt de Gouden Schoen uitgereikt. Een poll betekent niets en er zijn meisjes die de trofee meer verdienen dan ik, speelsters die uitblonken op het EK. Ik ben alleszins niet ontgoocheld als ik niet win. Genomineerd worden vind ik al heel mooi.”

Is het allemaal rozengeur en maneschijn ver van huis? “Ik mis uiteraard mijn ouders, mijn familie en mijn beste vrienden, maar gelukkig laten ze me niet in de steek. Mijn ouders komen op bezoek, straks ook mijn vrienden. Nu verblijf ik nog op hotel tot de club een appartement gevonden heeft.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio