Ruta del Sol (14 tot 18 februari) - UCI wil het niet, peloton wil het niet, maar Brit start ondanks dopingdreiging gewoon aan zijn seizoen

Donkere schaduw over Ruta del Sol: wat zit er achter de start van Froome, het worstcase­scenario voor de koers?

Donkere schaduw over Ruta del Sol: wat zit er achter de start van Froome, het worstcase­scenario voor de koers?

Foto: EFE

Chris Froome start ondanks alle heisa volgende week toch gewoon in de Ruta del Sol (14-18 februari). Dat er in de verste verte nog geen duidelijkheid is rond zijn positieve test op salbutamol, is daarbij geen bezwaar voor de 32-jarige Brit. “Maar niemand die wil dat het sneller vooruitgaat dan ik”, verzekert Froome.

Chris Froome deed de voorbije weken hardnekkig alsof er niks aan de hand was: trainen als een bezetene, met af en toe een foto op Twitter, bijvoorbeeld van een bezoek aan de zoo met zoonlief. Maar gisteren stuurde Team Sky toch een persmededeling de wereld in: Froome zal starten in de Ruta del Sol en in een paar nietszeggende zinnen ging het toch ook even over de salbutamol-zaak: “Ik begrijp dat de situatie voor veel onduidelijkheid zorgt”, aldus Froome. “Hopelijk begrijpen mensen dat ik niet alles kan zeggen, maar er is niemand die wil dat het sneller vooruitgaat dan ik.”

Nu Froome in koers komt, voltrekt zich het worstcase­scenario voor het wielrennen. De bekendste renner ter wereld vol in beeld, met een dreigende dopingschorsing boven het hoofd. De nieuwe UCI-voorzitter David Lappartient was heel duidelijk in Le Telegramme: “Het is vreselijk. Of het nu natuurlijk of frauduleus gebeurd is, in de ogen van het publiek is hij sowieso schuldig.” Ook van zijn collega’s hoeft Froome geen schouderklopjes te verwachten. Al een geluk dat net Romain Bardet uitgevallen is met een handblessure. Hij was de spreekbuis van het peloton, en riep op om samen een front te vormen.

Angst voor procedurefouten

Juridisch gezien mag Froome aan de start komen, daarover is geen twijfel. Hij testte zowel in een A- als B-staal positief, maar bij een zogenaamde Specified Substance als salbutamol is de UCI niet verplicht om hem meteen ook te schorsen. De UCI kan dat doen, maar ziet er voorlopig van af om twee redenen: in het verleden legde de federatie ook nooit voorwaardelijke schorsingen op bij ‘afwijkende analyses’ voor salbutamol. Bovendien zouden Team Sky, Chris Froome en diens advocaat Mike Morgan nogal stevig de kaart van de procedurefouten spelen. Een voorwaardelijke schorsing geeft hen dan extra munitie.

Het einde van de zaak is nog lang niet in zicht. Vorige week nog gaven twee gereputeerde Italiaanse kranten compleet uiteenlopende versies. De Corriere della Sera berichtte eerst dat Froome een Acceptance of Consequences zou ondertekenen, een soort minnelijke schikking of salomonsoordeel waarbij hij erkent zelf in de fout te zijn gegaan. De LADS (Legal Anti-Doping Services van de UCI) zou dan aanvaarden dat Froome “per ongeluk” te veel pufte en hem een beperkte sanctie opleggen. Froome ontkende meteen op Twitter.

Volgens de Gazzetta dello Sport gaat het evenwel de andere kant uit. Zij berichtten donderdag dat LADS het dossier heeft doorgestuurd naar het Anti-Doping Tribunaal van de UCI. Dat betekent dat er geen minnelijke schikking is en dat Froome hen ook niet heeft kunnen overtuigen dat er een natuurlijke verklaring zoals uitdroging of nierfalen is voor zijn afwijkende salbutamol-waarden. In dat scenario komt het tot een disciplinaire zaak en riskeert Froome twee jaar schorsing. Hij koerst dus wel in de Ruta del Sol, maar of hij ook de Giro en de Tour haalt, blijft de vraag.

Corrigeer