FOTO. Honderden vrijwilligers trotseren de vrieskou en plaatsen 600.000 beeldjes

Ieper -

Honderden vrijwilligers zijn in de vrieskou gestart met het plaatsten van de eerste kleibeeldjes voor ComingWorldRememberMe.

De expo van kunstenaar Koen Vanmechelen in het kader van ComingWorldRememberMe bevindt zich in het provinciedomein De Palingbeek in Ieper. “De duizenden deelnemers drukten de afgelopen jaren hun eigen identiteit in de beeldjes, die momenteel door vrijwilligers geplaatst worden”, vertelt Vanmechelen.

Op 30 maart opent de expo voor het grote publiek. Tot november worden de beeldjes geëxposeerd in de land art-installatie. Het parcours bestaat uit de beeldjes op het niemandsland, twee grote sculpturen en het poëzieparcours COMBAT op de Bluff met oorlogsgedichten die auditief en visueel voorgesteld worden met drie houten luisterhoorns en sculptuur langs een verhoogd wandelparcours.

“De beeldjes worden uitgelijnd in de vorm van Pangea, de wereld zoals die 225 miljoen jaar geleden bestond uit één werelddeel. Centraal staat een platform met de sculptuur Coming World. In de gietvloer van het platform wordt de recentere wereldkaart voorgesteld door een in de betonvloer geëtste tekening. Aan het begin van het veld met de beeldjes komt een bronzen ei met een glazen breuklijn en bronzen kippenklauwen. Tijdens de afsluitende plechtigheid op 11 november wordt het ei de drager van 600.000 dogtags, het universele identificatiesysteem voor frontsoldaten. Bij elk beeldje hoort een dogtag met daarop de naam van een maker en de naam van een slachtoffer op de Namenlijst van het IFFM.”

De vrijwilligers komen uit alle hoeken van het land. “Mijn grootvader streed in de Dodengang in Diksmuide”, zegt Agnes Van Hee (67) uit Schoten. “Ik maakte met mijn kleinkinderen de afgelopen jaren een 25-tal beeldjes en help deze nu plaatsen. We zetten al meer dan 250 beeldjes. Ik kwam met de bus met andere mensen uit Antwerpen.”

INFO

Deelnemen? www.cwrm.be

Corrigeer

MEER NIEUWS