Bekend circus dreigt na dertig jaar thuisbasis te verliezen: “Waar moeten wij dan naartoe?”

Net nu de familie eindelijk in orde is met de milieuvergunning in Moerbeke-Waas, trekt de rechter die in twijfel. Foto: ies

Moerbeke-Waas -

Twee kinderen van de beroemde circusfamilie Rose-Marie Malter stonden dinsdag voor de rechter omdat ze jarenlang niet in orde waren met hun milieuvergunning in Moerbeke-Waas. Intussen is de vergunning in orde, maar de Gentse rechter trok dat gisteren in twijfel. “Waar moeten wij dan naartoe?”, klonk het vertwijfeld.

Circus Rose-Marie Malter groeide de afgelopen dertig jaar uit tot een begrip in heel Europa, maar sinds enkele jaren gaat het minder goed. In 2014 werd het circus failliet verklaard en gisteren verschenen Tamara en Patrick Gebruers, twee kinderen van de oprichters Jean en Rose-Marie, voor de rechter voor het niet-naleven van de milieuvoorwaarden. Omdat Tamara en Patrick het failliete circus overnamen en nieuw leven proberen in te blazen, werden zij als verantwoordelijken gedagvaard.

Volgens het openbaar ministerie stonden er jarenlang te veel voertuigen en woonwagens op het terrein van de familie. “En keer op keer kwam van een milieuvergunning aanvragen niets in huis”, klonk het. De aanklager vorderde een boete van 3.000 euro en vroeg dat de familie het terrein in de oorspronkelijke staat herstelde.

“Intussen is het terrein opgekuist en hebben we een vergunning voor de wagens die er nog staan”, klonk het bij Patrick Gebruers. Hij maakte schoon schip en deed tientallen voertuigen – van ruim 150 naar ongeveer 70 – van de hand, saneerde het terrein en richtte het opnieuw in. “We hebben alles gedaan wat de gemeente vroeg om de vergunning te krijgen: alles is toch in orde nu?”

Zoveelste tegenslag voor familie

De advocaat van de familie legde inderdaad een geldige milieuvergunning voor, waarop de rechter grote ogen trok. “Die vergunning is zo strijdig als ze maar zijn kan. U hebt een vergunning gekregen om 74 voertuigen te stallen op uw terrein, dat in maatschappelijk waardevol agrarisch gebied ligt. Ik stel me vragen bij de wettigheid van de vergunning”, klonk het bij rechter Jan Van den Berghe.

Als de rechter de afgeleverde vergunning onwettig zou verklaren, kan dat grote gevolgen hebben voor de circusfamilie. “We wonen al dertig jaar op dat terrein, het is onze thuisbasis”, reageerde Gebruers. “Wanneer we niet op tournee zijn, moeten we toch ergens kunnen thuiskomen? Als we daar niet meer terechtkunnen, waar moeten we dan naartoe met ons gerief en onze dieren?”

Voor Gebruers kwamen de woorden van de rechter hard aan. “We hebben alles gedaan wat de gemeente ons vroeg en hebben het circus opnieuw op de rails om op tournee te gaan. Dit is de zoveelste tegenslag voor onze familie”, klonk het. Op 6 maart volgt het vonnis.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees