Ercan Tok, advocaat en woordvoerder Groene Moskee, trekt Gentse lijst Abou Jahjah: “We gaan vechten als leeuwen”

Ercan Tok, advocaat en woordvoerder Groene Moskee, trekt Gentse lijst Abou Jahjah: “We gaan vechten als leeuwen”

Ercan Tok vergaarde bij het Gentse publiek bekendheid als woordvoerder van de Groene Moskee. Foto: lva

Gent -

Advocaat Ercan Tok (37) wordt in Gent de lijsttrekker van de partij van Abou Jahjah bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. “Als de kiezer mij smaakt, ben ik bereid burgervader te worden”, zegt Tok.

“Jaja Facebook, ik weet dat je nieuwsgierig bent naar wat ik nu doe of waaraan ik nu denk, maar ik moet u teleurstellen, gezien mijn volgende bericht meer de Vlaamse en bij uitbreiding de Belgische kiezer zal aanbelangen … Velen onder jullie hebben mij meermaals gevraagd waarom ik niet in de politiek stap. Wel beste vrienden en vriendinnen, die tijd is aangebroken.”

Zo kondigde Ercan Tok op Facebook aan dat hij in de politiek gaat. “Ik word in Gent de lijsttrekker van de partij van Abou Jahjah en Meryem Kaçar”, zegt de advocaat. “Waarom ik nu toch in de politiek stap? Als je verandering wil, moet je niet aan de zijlijn blijven staan. Het klikte van bij de eerste meeting met Meyrem Kaçar.”

Samen vooruit

Tok is een geboren en getogen Gentenaar. Zijn familie is afkomstig uit Servië. Tok vergaarde bij het Gentse publiek bekendheid als woordvoerder van de Groene Moskee, een moskee die moet komen op de terreinen van een oud tractiestation in de Rabotwijk. Hij kwam recentelijk ook in het nieuws als advocaat van de Afghaan die een mes trok in het Sint-Pietersstation.

Omdat pas vandaag in Brussel de naam van de nieuwe partij wordt bekendgemaakt, vindt Tok het nog te vroeg om uitleg te geven over het programma waarmee hij naar de Gentse kiezer trekt en om te zeggen wie nog op de lijst gaat staan. De advocaat wil wel al kwijt waarom hij aan politiek gaat doen. “Ik wil realiseren dat elke burger in dit mooie land, dus ook de nieuwe Belgen, zich in ons land thuis voelt. We leven samen en moeten samen vooruit.”

Vechten als leeuwen

En Tok wil nog meer: “Ik wil elke burger vertegenwoordigen, ongeacht overtuiging, afkomst, mogelijkheden, geloof en geslacht. Ik wil een stem zijn voor iedereen die geen stem heeft, mensen inspireren en iemand zijn naar wie talentvolle jongeren kunnen opkijken. Hoe? Daar geef ik later uitleg over.”

De taalvaardige advocaat is een vat vol ambitie: “Als lijsttrekker liggen alle opties open en verkiezingen zitten steeds vol verrassingen. Als de kiezer mij smaakt, ben ik bereid burgervader van Gent te worden. Of dat gaat lukken, is iets anders natuurlijk, maar we gaan vechten als leeuwen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio