Gemeente laat zich bij Raad van State verdedigen door raadsman

Denderleeuw -

Een raadsman moet de gemeente vertegenwoordigen bij de Raad van State in de procedure die Jan De Dier (DVD) startte tegen zijn ontslag als burgemeester.

Gisteravond werd de gemeenteraad samengeroepen in een extra zitting, naar aanleiding van de procedure die voormalig burgemeester Jan De Dier (DVD) bij de Raad van State heeft ingespannen. De Dier protesteert daarmee tegen zijn ontslag als burgemeester en tegen de benoeming van een nieuwe burgemeester.

De auditeur van de Raad van State volgt De Dier alvast in zijn redenering en adviseerde om zowel zijn ontslag als de benoeming van burgemeester Jo Fonck (SP.A) te vernietigen.

Politiek standpunt

De gemeenteraad keurde gisteren de aanstelling van een raadsman goed. Die moet de gemeente vertegenwoordigen in de zaak, voor de Raad van State een beslissing neemt.

Vlaams Belang, N-VA, Geert Van Schelvergem (Plus) en Erna Scheerlinck (Onafhankelijk) stemden tegen die aanstelling. “Fonck en De Nul laten de gemeente duizenden euro’s betalen om hun eigen belangen te verdedigen”, zegt Koen D’Haenens (N-VA). “Ze willen ook de gemeenteraad een politiek standpunt laten innemen, en mensen laten verdedigen die de gemeente bewust meer dan een jaar onbestuurbaar maakten.”

“Bovendien is zo’n aanstelling ook zinloos, omdat de termijn van zestig dagen om memories van antwoord in te dienen bij de Raad van State, is verstreken”, zegt D’Haenens nog.

Dispuut tussen individuen

“Minister Homans heeft de overeenkomst met De Dier eenzijdig en vroegtijdig verbroken zonder zwaarwichtige fouten”, stelt Scheerlinck. “Het gaat dus om een dispuut tussen individuen. En eigenlijk mag geen raadsman worden aangesteld voor de gemeente omdat minstens één lid van het college belang heeft bij de procedure”, zegt Scheerlinck.

Guy Van Daelem (Open VLD) onthield zich bij de stemming en distantieert zich naar eigen zeggen van de politieke spelletjes. Schepen Jan De Nul (CD&V) duidt op het feit dat de gemeente betrokken is als tussenkomende partij en dat Fonck een eigen advocaat in de arm heet genomen. De Dier en Fonck namen geen deel aan het debat en de stemming.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio