Seks & Relaties

Pijnstillers zouden een gebroken hart echt kunnen genezen

Pijnstillers zouden een gebroken hart echt kunnen genezen

Foto: Shutterstock

Wat als er nu eens een pilletje zou bestaan om een gebroken hart te genezen? Wel, dat blijkt al het geval te zijn en je hoeft ook niet ver te zoeken want ze liggen gewoon in je medicijnkastje. Pijnstillers zouden kunnen helpen om je emoties af te zwakken, blijkt uit nieuw onderzoek. Alleen is er één kanttekening, het werkt enkel bij vrouwen.

Uit een onderzoek van de University of California, Santa Barbara blijkt dat standaard pijnstillers zoals ibuprofen en paracetamol niet enkel de fysieke pijn kunnen bestrijden, maar ook emotionele. Volgens de wetenschappers voelden de vrouwen uit het testpanel zich na een dosis ibuprofen minder emotioneel en verontrust in een oncomfortabele situatie, in dit geval waarbij ze buitengesloten werden van een spelletje. Opvallend genoeg vertoonden mannen net het omgekeerde gedrag, en waren diegenen die een pijnstiller hadden genomen net emotioneler.

De medicijnen bleken bovendien ook een invloed te hebben op de empathie die iemand kan voelen. Proefkonijnen die een paracetamol hadden gekregen, reageerden minder fel als ze anderen door fysieke of emotionele pijn zagen gaan. De onderzoekers zijn er dan ook van overtuigd dat pijnstillers mensen kunnen helpen om minder pijn te voelen als ze gekwetst worden, zoals bijvoorbeeld bij een gebroken hart.

"Alarmerend"

"De gevonden resultaten zijn op verschillende manieren alarmerend", zegt co-auteur Kyle Ratner. "Consumenten verwachten dat ze bij de apotheker een medicijn halen tegen fysieke symptomen, maar ze houden geen rekening met de mogelijke psychische effecten."

Hoewel de onderzoekers van mening zijn dat er nog meer onderzoek naar gedaan moet worden, lijkt het resultaat helemaal niet zo ver gezocht. "Intuïtief voelt dit wel logisch aan", reageert Dr. Alan Manevitz. "Fysieke pijn wordt het meest geregistreerd en gestuurd door de hersenen, net zoals dat met emotionele pijn het geval is. We zeggen dan wel dat een hart kan breken, maar die emoties spelen zich af in de hersenen."

 

 

Corrigeer

In het nieuws

Het beste van Enkel voor abonnees