Zottegem, Herzele en Houtem organiseren zes jaar lang samen koersen, met het BK wielrennen als hoogtepunt in 2024

© foto’s dvp

© EFE, dvp, blg, pn, mhb

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Zottegem, Herzele en Sint-Lievens-Houtem hebben een akkoord bereikt voor de organisatie van het BK wielrennen in 2024. Voorafgaand zullen de drie het toneel zijn van verschillende jeugd- en tijdritkampioenschappen.

Pieter De Valkenaere

De samenwerking strekt zich uit over een periode van zes jaar waarbij het Belgisch Kampioenschap wielrennen op de weg 2024 voor dames en heren het hoogtepunt is.

Voorafgaand organiseren de drie samen het BK tijdrijden voor jeugdcategorieën (2019), het BK op de weg voor nieuwelingen (2020), junioren (2020), U23 en elites zonder contract (2022) en het BK tijdrijden voor dames en heren elite (2023).

“Een samenwerking voor zes jaar is ongezien en al zeker niet in een organisatie van een stad en twee gemeenten samen”, is bondsvoorzitter Tom Van Damme van de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) duidelijk over de impact van de samenwerking.

“Ik denk dat zulke constructies de toekomst van het wielrennen zijn. Het betrokken gebied is veel groter en daar kan het wielrennen enkel wel bij varen. Het Belgisch kampioenschap landt in dit geval bovendien in een streek die wielrennen ademt, ook dat zal bijdragen tot de beleving en de verdere ontwikkeling van onze sport.”

Parcours ligt nog niet vast

Hoe het parcours van de verschillende wedstrijden er zal uitzien, ligt nog niet vast, Zottegem als aankomstplaats van het BK 2024 is de enige zekerheid. Peter Van Petegem werd ingeschakeld als parcoursbouwer.

Aan motivatie ontbreekt het hem als (bijna) streekgenoot niet. “Als renner heb ik weinig BK’s in eigen streek gereden. Nochtans zijn hier heel wat mogelijkheden. Ik kijk er dan ook naar uit om er iets speciaals van te maken.”

Ook burgemeester Jenne De Potter van Zottegem is duidelijk in zijn nopjes. Hij is een notoir wielerliefhebber en het BK zal ongetwijfeld helpen om het verlies van de Driedaagse in de Egmontstad door te spoelen. “Het is geweldig dat we alle leeftijdscategorieën en zowel wegwielrennen als tijdrijden aan bod kunnen laten komen. Zo kunnen we 5 jaar lang toeleven naar de finale in 2024.”

Serge Baguet

Burgemeester Johan Van Tittelboom van Herzele ziet er het bewijs in dat een fusie geen noodzakelijke voorwaarde is voor een goede samenwerking. “Het gaat hier bovendien niet enkel over een sportieve samenwerking, ook op cultureel en toeristisch vlak komt er heel wat bij kijken.”

De burgemeester van Sint-Lievens-Houtem, Lieven Latoir, verwees naar de overleden Houtemse profwielrenner Serge Baguet. “Dit project zou hem zielsgelukkig hebben gemaakt. Het worden topjaren voor het wielrennen en onze lokale economieën zullen er wel bij varen.”

Vrouwenwielrennen

Die drie burgemeesters geven nog mee dat ze er alles aan zullen doen om ook het vrouwenwielrennen te helpen promoten. Daarom werd ook de wielrenster Sofie De Vuyst uit Herzele in het project betrokken. “De vrouwen rijden nu al op dezelfde dag als de heren, maar het moet nog beter”, zegt de Herzeelse volksvertegenwoordiger Carina Van Cauter, echtgenote van burgemeester Van Tittelboom, hierover. “Hopelijk mogen de vrouwen tegen 2024 kort voor de heren starten, dat zou de publieke belangstelling voor het vrouwenwielrennen een boost geven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus