Food

"Tequila is bijna op en dreigt erg duur te worden"

"Tequila is bijna op en dreigt erg duur te worden"

Foto: Shutterstock

Slecht nieuws voor wie graag al eens een shotje tequila met zout en een schijfje limoen achterover slaat. Door een tekort aan agaveplanten, die nodig zijn voor de productie van dit alcoholische drankje, dreigt de wereldwijde productie van tequila lam gelegd te worden en zullen ook de prijzen de hoogte in schieten.

Internationale tequilaproducenten maken zich ernstig zorgen. Door de stijgende vraag worden agaveplanten, die gebruikt worden bij de distillatie van tequila, wereldwijd steeds schaarser én duurder. Momenteel wordt zelfs voorspeld dat het wereldwijde tekort tot minstens 2021 zal aanhouden. Dat meldt Francis Soltero, directeur van de internationale drankenproducent Patrón Spirits International, aan het persagentschap Reuters.

"De marktgroei heeft ons volledig ingehaald", benadrukte hij nog. "Onze sector wordt getroffen door een crisis veroorzaakt door ons grote succes." En dat het tekort aanzienlijk is, bewijzen de cijfers van de Tequila Regulatory Council en the National Tequila Industry Chamber dan weer. Volgens hen zijn er dit jaar alleen al 42 miljoen agaveplanten nodig om alle internationale tequilaproducenten te bevoorraden, maar zijn er slechts 17,7 miljoen beschikbaar voor de oogst.

Dit tekort heeft er vervolgens toe geleid dat plantagehouders noodgedwongen te vroeg met oogsten starten. Hoewel een agaveplant gemiddeld zeven tot acht jaar nodig heeft om volgroeid te zijn, worden er nu al planten van vier jaar oud geoogst. Hierdoor zal de tequila niet enkel van minderwaardige kwaliteit zijn, maar dreigt er ook de komende jaren een groot tekort te ontstaan, met een almaar hogere prijs als resultaat.

"Het is voor ons nu onmogelijk om de concurrentie met andere alcoholische dranken aan te gaan", benadrukte Salvador Rosales manager van tequilaproducent Tequila Cascahuin. "Als er niet snel iets verandert, zullen veel tequilabedrijven verdwijnen." Een oplossing lijkt er nog niet voorhanden. Hoog tijd dus om nu alvast een paar flessen in te slaan.
 

Corrigeer