Antwerpse gemeenten genomineerd voor verkiezing ‘Fietsstad/fietsgemeente 2018’

Antwerpse gemeenten genomineerd voor verkiezing ‘Fietsstad/fietsgemeente 2018’

Archiefbeeld. Foto: Hollandse Hoogte / Mats van Soolingen

Zwijndrecht / Turnhout / Duffel / Mortsel / Mechelen / Bonheiden / Sint-Niklaas -

De gemeenten Duffel, Bonheiden, Turnhout en Sint-Niklaas zijn genomineerd als Fietsgemeente/Fietsstad 2018. Ook Mechelen, Mortsel en Zwijndrecht maken kans op een specifieke award. De winnaars zullen op 5 juni bekendgemaakt worden tijdens het Fietscongres.

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), de Vlaamse overheid en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) willen met de wedstrijd “steden en gemeenten aansporen om te zorgen voor vlotter en veiliger fietsverkeer”. In totaal namen 35 lokale besturen deel aan de derde editie.

In categorie 1 voor steden met meer dan 50.000 inwoners zullen Gent, Kortrijk en Sint-Niklaas onderling moeten uitmaken wie van hen met de eer gaat lopen. In de tweede categorie, waar gemeenten behoren met een inwonersaantal tussen de 20.000 en 50.000 inwoners, gaat de strijd tussen Deinze, Dendermonde en Turnhout. Tot slot moeten Peer, Duffel en Bonheiden elkaar bekampen in categorie 3 (minder dan 20.000 inwoners).

Daarnaast zijn nog zes andere, meer specifieke awards te winnen. Bonheiden heeft een nominatie op zak in de categorieën ‘Beleid, monitoring en organisatie’, ‘Veilige netwerken’, ‘Fietscultuur en campagnes’ en ‘Diensten en services’. In die laatste categorie heeft het concurrentie van de stad Mechelen. Zwijndrecht en Mortsel zijn ook genomineerd, respectievelijk voor ‘Fietsparkeren’ en ‘Ontwerp en infrastructuur’.

“Lokaal fietsbeleid schakelt versnelling hoger”

Antwerpse gemeenten genomineerd voor verkiezing ‘Fietsstad/fietsgemeente 2018’
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Foto: Photo News

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) steekt de loftrompet af over de 35 deelnemers. “Het lokale fietsbeleid schakelt een versnelling hoger, wat uit de kwaliteit van de kandidaturen blijkt. Ik wil alle deelnemers dan ook bedanken voor de tijd en energie die ze aan hun kandidatuur hebben besteed. De genomineerden wil ik alvast feliciteren met de inspanningen die ze leveren voor de veiligheid en het comfort van de fietsers. Samen met alle Vlaamse steden en gemeenten kiezen we voor verdere investeringen in fietsinfrastructuur en integraal fietsbeleid.”

De winnaars krijgen een subsidie van 50.000 euro uit de handen van de Vlaamse overheid om te investeren in fietsvoorzieningen. Naast de prijzen die door de vakjury worden bedeeld, is er ook een publieksprijs te winnen. Burgers kunnen vanaf 21 maart tot 27 mei op de website van de organisatie hun stem uitbrengen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio