Hoofdstuk ‘Centrale Ruien’eindigt met grote expositie

Hoofdstuk ‘Centrale Ruien’eindigt met grote expositie

Marc Peirs en Maja Wolny brengen een brede tentoonstelling over de geschiedenis van de centrale van Ruien, van de bouw tot de afbraak, met foto’s, filmpjes en getuigenissen. Foto: pma

Kluisbergen -

Op 22 juni opent een grote tentoonstelling in en over de gewezen elektriciteitscentrale van Ruien. Er komen foto’s, filmpjes, gebruiksvoorwerpen, ongekende weetjes en honderd getuigenissen van ex-werknemers.

In 1958 startte de centrale van Ruien met de elektriciteitsproductie. De site zou er uitgroeien tot de grootste thermische centrale van het land. Op 22 juni van dit jaar, of 60 jaar later, zullen alle sporen uitgewist zijn en sluit een tentoonstelling het grote hoofdstuk af.

Centrale leeft bij de mensen

VRT-journalist Marc Peirs, afkomstig van Kluisbergen, en zijn echtgenote Maja Wolny zijn de drijvende krachten achter dit alles. “Ik schreef vorig jaar naar aanleiding van het opblazen van de koeltoren en de schoorstenen een stuk voor De Redactie”, zegt Marc. “Dat werd veel gedeeld, en toonde aan dat de centrale van Ruien leeft bij de mensen, ook al sloot ze in 2013 definitief de deuren. Maja kwam toen met het idee om er een tentoonstelling rond te maken. Ze heeft een grote ervaring als ex-directrice van het Nationaal Visserijmuseum in Koksijde.”

Boterberg

“Ik ben begonnen met de tentoonstelling rond de periode van de ontploffingen”, zegt Maja. “Het bedrijf bracht zoveel teweeg dat het een waardig afscheid moet krijgen. Gedurende drie maanden zullen er filmpjes, foto’s en voorwerpen te zien zijn. We gaan 100 ex-medewerkers interviewen die hun verhalen vertellen. Zo kwamen we vandaag (maandag, pma) te weten dat in de jaren ’70 de centrale boter verbrandde. Er was een gigantisch boterberg en de centrale kreeg de opdracht van de toenmalige regering om de boter te mengen onder de stookolie en te verbranden. De eerste biomassabrandstof”, lacht Maja. “Mensen hadden er ook grote problemen mee. Velen die er toen werkten, hadden de oorlog gekend, en dus ook honger. En nu moest men goede boter verbranden.”

Evolutie van de wereld

“De evolutie van de wereld kan je trouwens mooi volgen in de evolutie van de centrale. De golden 60’s, de jaren ’70 met de oliecrisis, het Kyoto-protocol. Je kan zien wat er globaal veranderde aan de hand van wat er hier lokaal wijzigde.”

“De centrale had ook een unieke plaats in het dorp. Er ontstonden verenigingen uit zoals een voetbalploeg. Maar het was ook de melkkoe van de gemeente.”

“Deze tentoonstelling zal op een gepaste manier het bedrijf een plaats in de herinnering geven. Er komt ook een luik waarin iedereen kan mee-creëren. Wat dat wordt mag ik nog niet zeggen, maar iedereen zal zijn spoor kunnen nalaten.”

“De tentoonstelling opent op 22 juni, een rustdag in het WK want daar hielden we ook rekening mee”, zegt Marc. “Ze zal lopen tot midden september. Wie souvenirs heeft van de centrale, of oude foto’s mag die altijd afgeven op het gemeentehuis van Kluisbergen. Dat kan tot 28 februari.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio