Ereburger (80) ziet wagen uitbranden voor zijn woning: “De vlammen sloegen meters hoog”

Menen / Rekkem -

Murissonstraat in Rekkem werd woensdagnacht voor de tweede keer in een week tijd opgeschrikt door een autobrand. De daders dumpten het voertuig voor het huis van ereburger Jozef Deleu (80) en staken het in brand. Het zou gaan om Franse ramkrakers.

v=3'; document.body.appendChild(script); })();

Ze waren er woensdagnacht niet gerust in, Jozef Deleu (80) en zijn echtgenote Annemarie Deblaere (78). Toen de gelauwerde schrijver rond 2.30 uur lag te slapen, hoorde zijn vrouw plots een wagen stoppen. Ook de hond begon te blaffen. “Bijna onmiddellijk volgde een luide knal”, zegt Annemarie. “Met nog een massa knalletjes erna, zeker een vijftiental.”

Het koppel belde de politie, maar durfde geen kijkje te gaan nemen. “Toen we wat later het rolluik lichtjes omhoog trokken, zagen we de vlammen. Ze sloegen meters hoog”, zegt Jozef.

BMW X6

Ook bewoners uit de nabijgelegen Kattestraat hadden de vlammen en knallen wellicht opgemerkt, want de politie was al op de hoogte. De hulpverleningszone Fluvia snelde met de brandweerposten van Lauwe, Menen en Kortrijk naar de Murissonstraat om de hevige autobrand te blussen.

De wagen, een BMW X6, stond naast de weg geparkeerd, vlakbij een haag van de villa van de ereburger en zijn vrouw. Een bestuurder of andere inzittenden waren nergens meer te bespeuren.

“We troffen de wagen aan met de deuren open. We konden het vuur vlot blussen met poeder en schuim, al flakkerden de vlammen sneller op dan bij een gewone autobrand”, zegt brandweerofficier Bart Vandecasteele.

Tweede autobrand in zes dagen

Voor de brandweermannen was het snel duidelijk dat er brandversnellers waren gebruikt om de auto in lichterlaaie te steken. Het was het tweede incident op amper zes dagen tijd in de Murissonstraat. Vorige week vrijdag werd daar ook al een auto gedumpt en in brand gestoken. Dat gebeurde ongeveer twee kilometer verder aan het rusthuis Fievez-Beyens, op klaarlichte dag.

Een buurtbewoonster die rond 14 uur een familielid in het rusthuis wilde bezoeken, zag hoe een man een Peugeot 206 op een veld had geparkeerd. Hij opende de koffer en gooide er een brandende prop in. De dader verdween spoorloos.

Dat het nu enkele dagen later weer gebeurt en in dezelfde straat, doet vragen rijzen. “Het zijn geen brave kinderen die daarmee op de baan zijn”, besloot Jozef voor hij weer in huis ging.

Ramkraken

Het parket onderzoekt het incident. “De BMW X6 werd gebruikt voor twee ramkraken in Frankrijk”, verduidelijkt procureur Tom Janssens van het Kortrijkse parket. “Waarom ze die wagen bij ons over de grens dumpen, weet ik ook niet.”

De Peugeot vorige week droeg een Franse nummerplaat. Of die wagen kan worden gelinkt met een ramkraak is niet bekend. De Murissonstraat is een van de eerste straten als je vanuit het Franse Halluin Rekkem binnenrijdt. De lange straat loopt parallel met de grens.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees