Beauty

Onderzoek bewijst: puistjes kunnen je echt depressief maken

Onderzoek bewijst: puistjes kunnen je echt depressief maken
Wie geplaagd wordt door puistjes is vatbaarder om een depressie te ontwikkelen. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek, verschenen in het wetenschappelijk vakblad the British Journal of Dermatology.

Een team wetenschappers aan de universiteit van Calgary in Canada verdiepte zich in persoonsgegevens uit een Britse database. Van de mensen in het bestand hadden 134.427 mannen en vrouwen tussen de 7 en 50 jaar last van puistjes, 1,7 miljoen anderen hadden geen acne. Het doel van de onderzoekers? Kijken wat acne doet met iemand zijn of haar gemoedstoestand. De vorsers volgden de mensen gedurende vijftien jaar en kwamen tot een opvallende conclusie.

Eerste vijf jaar

Tijdens de onderzoeksperiode bleek dat mensen met acne een grotere kans hadden (18,5 procent) om met een ernstige depressie geconfronteerd te worden. Bij de mensen zonder puistjes was het risico op depressie ook aanwezig, maar aanzienlijk minder (12 procent). De wetenschappers stelden ook vast dat het verhoogde risico op een depressie de eerste vijf jaar na de diagnose aanhield. Het risico was het hoogst in het eerste jaar erna. Toen had iemand met acne maar liefst 63 procent meer kans om depressief te worden in vergelijking met een man of vrouw zonder puistjes.

Geestelijke gezondheid

De reden voor de associatie is vooralsnog onduidelijk, maar hoofdonderzoekster Isabelle A. Vallerand is wel geschrokken van het duidelijke verband tussen acne en een depressie. “Dit is het bewijs dat acne een negatief effect kan hebben op de algemene geestelijke gezondheid.”

.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees