Marcel Neirynck staat al ruim 60 jaar op de planken, maar wil niet wijken

81-jarige Marcel schittert nog steeds in het theater

81-jarige Marcel schittert nog steeds in het theater

Marcel Neirynck (vooraan zittend) speelt opnieuw de hoofdrol in ‘Poging tot Moord’. Foto: bfr

Dentergem / Wakken -

Marcel Neirynck is 81 jaar, maar steelt straks opnieuw de show bij het Nieuw Wakkens Toneel. In de komedie Poging tot moord proberen familieleden hem te vermoorden, maar Marcel wil niet wijken.

Marcel Neirynck is inmiddels een legende binnen de toneelwereld in de regio Dentergem. De Oeselgemnaar stond in zijn jeugdjaren voor het eerst op de planken in Zulte. Hij stond mee aan de wieg van de toneelgroep Elckerlyc in zijn woonplaats Oeselgem. Later acteerde hij bij het toneelgezelschap Pallieter.

“Halverwege de jaren negentig is dat toneelgezelschap spijtig genoeg opgedoekt. Het vuur was een beetje uitgeblust en ook de parochiezaal bleek niet meer te voldoen”, herinnert Marcel zich. Ook hij had het toen even gehad en lastte een toneelpauze van een tiental jaar in. Toen de regisseur van het Nieuw Wakkens Toneel in 2004 voor zijn deur stond, besliste Marcel om terug te keren op het toneel.

Hoofdrol

Inmiddels is Marcel terug een vaste waarde in de toneelwereld. Terwijl hij in het najaar meespeelt in een gezelschap in Zulte, is hij straks te zien in CC Hondiuspark waar het Nieuw Wakkens Toneel de komende weken vijf keer optreedt. Marcel speelt de hoofdrol in de komedie ‘Poging tot moord’ van Eddy Thomas. De oude Pier zit er warmpjes bij en dat brengt enkele erfgenamen op ideeën. Ze willen hem zo snel mogelijk dood om het geld op te strijken. Mede dankzij de steun van verzorger Fonske voelt Pier zich echter beter en beter. “Zowel tijdens het stuk als binnen de vereniging wil Marcel van geen wijken weten”, lacht José Maes, al jarenlang bestuurslid bij de Wakkense toneelvereniging.

Debuut

Terwijl Marcel met zijn eenentachtig jaar op de teller de oudste is bij de toneelvereniging, kan het Nieuw Wakkens Toneel ook rekenen op enkele nieuwe jonge krachten. Zo maakt Luna Vandebuerie (15) straks haar debuut op de planken. Vorig jaar mocht ze al eens een lijk spelen, maar nu krijgt ze echte rol. “Toneel is iets voor jong en oud. Het is fantastisch welke vriendschappen je er door opbouwt”, aldus Marcel.

Het Nieuw Wakkens Toneel speelt ‘Poging tot Moord’ op zondag 25 februari, zaterdag 3 maart, zondag 4 maart, vrijdag 9 maart en zaterdag 10 maart op de planken in CC Hondiuspark. De regie is van Jean Desmaele, die voor het eerst regisseert in Wakken. Kaarten kosten 8 euro en zijn verkrijgbaar via kaarten@wakkenstoneel.be.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio