Burgemeester blij met miljoeneninvestering door UGent: “Welke stad kan met twee universiteiten uitpakken?”

Een trotse minister-president Geert Bourgeois in Kortrijk bij de bekendmaking van de bouw van een nieuw onderzoekscentrum. Foto: vkk

Kortrijk -

UGent investeert de komende jaren fors in Kortrijk. Voor het eerst heeft de universiteit grond gekocht in de stad. Daar komt als eerste project een nieuw onderzoekscentrum op de voormalige terreinen Lagae in de Graaf Karel de Goedelaan.

De impact van de investering van UGent in Kortrijk is zo groot dat Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) vlug even over en weer naar de stad kwam om zijn tevredenheid over het initiatief uit te drukken. “De komst van dit onderzoekscentrum naar Kortrijk is een troef voor getalenteerde mensen. We staan trouwens ook aan de vooravond van de vierde industriële revolutie.”

15 miljoen euro

Het nog te bouwen onderzoeks- en expertisecentrum VEG-i-TEC is de eerste investering van UGent in haar campus Kortrijk. De komende jaren stijgt het investeringsbedrag van 7 miljoen euro naar 15 miljoen euro.

De KULeuven heeft al sinds 1965 een campus in Kortrijk.

In VEG-i-TEC komt de verwerking aan bod van groenten en aardappelen, en de co-producten daarvan. Cleantech, met focus op watertechnologie, vormt de tweede pijler van VEG-i-TEC. De derde pijler is een samenwerking met ook buitenlandse partners rond mobiel opgebouwde proceslijnen.

Soort minifabriek

De universiteit treedt daarmee buiten haar muren van de laboratoria en ondersteunt de sterke agro-voedingsindustrie. Professor Imca Sampers: “Vergelijk ons gebouw met een minifabriek waarbij we het voedingsproces evalueren, samen met de bedrijven. Op die manier willen we onze voorsprong in Europa behouden.”

VEG-i-TEC wil door het opzetten van een proeftuin voor de voedingsbedrijven vooral de kloof dichten tussen de onderzoeksfase en de toepassing van technologische vernieuwingen. Het is de bedoeling om vernieuwing te stimuleren en te realiseren. In augustus 2020 moet het nieuwe gebouw in gebruik zijn.

In het nieuwe centrum gaan experts in voedings- en watertechnologie concreet nieuwe methodes testen op het vlak van bijvoorbeeld wassen en verpakken van groenten.

Unieke aanpak

De aanpak blijkt uniek in Europa en ook op wereldschaal is dit soort initiatieven dun gezaaid. Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) lanceerde tijdens de voorstelling een opvallende oproep tot samenwerking. “Wij worden de meest ondernemingsvriendelijke stad van Vlaanderen genoemd. Dit hier is een uniek project, dat een antwoord biedt op braindrain. Kortrijk heeft twee universiteiten. Welke stad kan dat zeggen? Ik doe meteen een oproep tot een ontzuild model in onze provincie, zodat we samen opleidingen kunnen organiseren.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees