VIDEO. Leerlingen IKSO veroorzaken mini-aardbeving (met dank aan Dimitri Vegas en Like Mike)

Buiten meet geoloog Kris Vanneste de trillingen. Foto: emd

Denderleeuw -

Voor een wetenschappelijk experiment hebben zo'n 520 leerlingen en leerkrachten van de middelbare school IKSO in Denderleeuw donderdagmiddag samen op en neer gesprongen. Zo veroorzaakten ze een aardbeving van 1,5 op de schaal van Richter.

Kunnen 520 springende leerlingen een aardbeving veroorzaken? Dat onderzochten Margot De Vos (17) en Laura Vanderhaegen (17) van het IKSO. “Voor ons eindwerk voor wetenschappen kozen we voor dit aardrijkskundig springexperiment op aanraden van onze leerkracht. We vonden het heel leuk om te doen”, zegt Margot.

Ook de leerlingen van de tweede en derde graad, die drie keer twee minuten lang — telkens een minuut traag en een minuut snel — tegelijk moesten springen op beats van onder andere Dimitri Vegas en Like Mike, waren enthousiast. “Vermoeiend? Integendeel, het is heel plezant”, lachen ze.

Sterker dan verwacht

Buiten mat geoloog Kris Vanneste, werkzaam bij de Koninklijke sterrenwacht, met een seismograaf de trillingen op 10, 35 en 100 meter van de zaal. En met succes. “De trillingen die de leerlingen hebben veroorzaakt komen overeen met een aardbeving van 1,5 op de schaal van Richter, wat toch meer is dan ik zelf had verwacht”, zegt Vanneste. “De grond rond de turnzaal bewoog op een vijfduizendste van een millimeter op en neer. Een echte aardbeving is dat natuurlijk niet, want die kan je kilometers ver voelen.”

v=3'; document.body.appendChild(script); })();
Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio