Onderzoek naar verdacht overlijden leidt tot grote dopingvangst bij wielerploeg

Raimondas Rumsas, hier te zien in 2003 naast Marco Pantani in de Giro, is de vader van de betreurde Linas Rumsas (kleine foto). Foto: AFP, rr

De Italiaanse politie arresteerde gisteren zes mensen in het onderzoek naar het plotse overlijden van Linas Rumsas (21), zoon van oud-prof Raimondas Rumsas. Bij zijn amateurteam Altopack-Eppela vonden speurders grote hoeveelheden epo, groeihormoon en pijnstillers.

Linas Rumsas overleed vorig jaar aan een hartstilstand. De lokale politie van Lucca vond het een verdacht overlijden en stelde een onderzoek in. “Linas Rumsas zette tijdens de maanden voor zijn dood betere resultaten neer dan ooit tevoren”, zo vertelde de politie op een persconferentie. “En dat in lastige wedstrijden. Daarom vermoedden we dat zijn overlijden het gevolg was van verboden middelen.”

Het onderzoek spitste zich toe op amateurteam Altopack-Eppela, gelinkt aan de Velo Club Coppi Lunata, waarvoor Linas Rumsas reed. Een mobiele eenheid arresteerde gisteren teameigenaar Luca Franceschi, voormalig ploegleider Elso Frediani, trainer Michele Viola en apotheker en amateurwielrenner Andrea Bianchi. Ook de ouders van eigenaar Franceschi werden gearresteerd, in hun huis zouden de dopingpraktijken hebben plaatsgevonden.

“Uit onderzoek blijkt dat er een dopingsysteem was binnen die ploeg”, verklaart de politie. “Ploegbaas Luca Franceschi haalde de meest beloftevolle renners binnen en heeft hen gepusht om doping zoals epo te gebruiken die hij de renners zelf verschafte.”

Voor de familie Rumsas is dit het zoveelste dopingverhaal. Twee weken geleden kreeg hun andere zoon Raimondas Rumsas Junior een schorsing van 4 jaar, nadat hij in september positief testte op groeihormonen.

Zelf testte Raimondas Rumsas Senior positief op epo in de Giro van 2003. Een jaar eerder werd zijn vrouw Edita betrapt in een wagen vol dopingproducten, één dag na de Tour de France. Rumsas was daarin derde geëindigd, na Lance Armstrong en Joseba Beloki. In Italië hebben ze het over ‘L’Infinita Tragedia Rumsas’.

Corrigeer